“F1-motoren zo’n 25 procent luider in 2016”

18 januari 2016 — Volgens Pat Symonds zullen de F1-motoren komend seizoen zo'n 25 procent meer geluid produceren.


De introductie van de V6-turbomotor in 2014 zorgde ervoor dat de F1-bolides veel minder geluid produceerden en tegelijkertijd een stuk trager werden. Er werd reeds meermaals gezocht naar een oplossing voor het probleem maar tot op vandaag werd er maar weinig resultaat geboekt.

Door een aanpassing aan het uitlaatsysteem waarbij er niet langer gebruik wordt gemaakt van één grote uitlaat maar van een extra uitlaat zou het geluidsniveau omhoog moeten gaan.

“We gaan een ‘dode zone’ in de uitlaat wegwerken waardoor het geluid iets luider zou moeten zijn, zo’n anderhalve decibel ongeveer,” aldus Pat Symonds, de technisch directeur bij het Williams F1 team.

Anderhalve decibel is uiteraard niet veel, maar volgens Symonds zou door het aangepast uitlaatsysteem de perceptie moeten zijn dat we tot zo’n 25 procent meer geluid horen.

“Je oren merken het echter meteen als een geluid enigszins anders is en ze percipiëren dat ook anders. De perceptie zou dan ook moeten zijn dat het geluid tot zo’n 25 procent luider is. Dat is opmerkelijk meer.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Williams

Speel mee met het Grand Prix de Monaco Spel 2018. Win minimaal 400 Euro aan prijzen! ​

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië