F1 past regels rond gridstraffen aan

06 december 2018 — De FIA wil het spektakel tijdens de kwalificatie vergroten en daarom worden de gridstaffen in de Formule 1 aangepast.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Scuderia Toro Rosso (@tororosso) op

Tot het voorbije seizoen kwam het regelmatig voor dat rijders die een gridstraf kregen niet deelnemen aan de kwalificatie omdat ze sowieso weten dat ze al achteraan de grid zullen moeten vertrekken. Wanneer een rijder een gridpenalty kreeg door een motorwissel en sowieso achteraan moest starten werd de startvolgorde bepaald door de volgorde waarin de nieuwe motoronderdelen een eerste keer gebruikt worden.

Daardoor kwam het geregeld voor dat we aan het begin van de eerste oefensessie verschillende wagens vlug met nieuwe motoronderdelen de baan op zagen gaan. Er ontstonden soms zelfs treintjes met wagens aan de uitgang van de pitlane. Vervolgens zagen we de desbetreffende wagens in Q1 alleen een installatierondje afwerken.

Zowel de tv-kijkers alsook de toeschouwers ter plaatse wordt daardoor actie en spektakel ontnomen en daarom worden vanaf volgend seizoen de gridstraffen in de Formule 1 aangepast. De startvolgorde zal dan immers bepaald worden op basis van de uitslag in de kwalificatie.

De FIA liet tevens weten dat een rijder die buiten de 107 procent-regel valt en vervolgens toestemming krijgt om aan de start te verschijnen achter de wagens met een gridstraf door een motorwissel moeten vertrekken.

Hou het veilig: Shop online en steun F1journaal.be!!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België