F1-piloot na extreem dieet opgenomen in het ziekenhuis: “Ik maak me geen zorgen”

07 april 2014 — Ondanks de trend van extreem diëten in de Formule 1 maakt FIA-President Jean Todt er zich geen zorgen over.

image
Onlangs schreven we reeds dat een F1-piloot na afloop van de GP van Maleisië was flauwgevallen. De trend van extreem diëten voor die 0.1 seconde sneller per ronde (klik hier en lees het artikel) eist zijn eerste slachtoffers. En daarvan is Jean-Eric Vergne zelfs een spijtig voorbeeld.

Vergne werd tussen de GP van Australië en de GP van Maleisië immer opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Zijn lichaamsgewicht daalde eveneens te sterk door het extreem dieet.

“Ik viel af tot 67 kg en dat was te laag, waardoor ik te weinig energie had,” aldus Vergne tegenover Autosport. “Ik ben ondertussen opnieuw bijgekomen en ben nu in orde.”

De drang om af te vallen komt er door de reglementswijzigingen waarbij er een minimum gewicht is van 691 kg voor de F1-bolides inclusief de rijder. Dat is 50 kilogram meer dan vorig jaar, maar door de nieuwe motoren alsook systemen zoals ERS hebben heel wat teams problemen om in de buurt van dat minimumgewicht te komen. Vooral de grotere, en dus meestal ook zwaardere, F1-piloten ondervinden daardoor een serieus handicap.

Teams moeten dan ook inventief zijn om dichter bij het minimumgewicht te komen. Zo zouden heel wat rijders de instructie gekregen hebben om enkele kilo’s af te vallen. In Bahrein moest Adrian Sutil zelfs zonder drinkfles rijden om wat gewicht uit te sparen.

Ondanks de berichten over extreme diëten enz. lijkt Jean Todt, de grote baas bij de FIA, zich geen zorgen te maken.

“Ik denk dat je een goed en normaal dieet kan volgen zonder dat je naar het ziekenhuis moet gaan omdat je veel kilo’s verloren bent,” aldus Jean Todt in Bahrein. “Ik denk echt niet dat je naar een ziekenhuis gaat omdat je op een dieet staat.”

Aanvankelijk werd nog getracht om een consensus te bereiken onder de teams om het minimumgewicht voor dit seizoen bijkomend op te trekken, maar de teams bereikten geen akkoord. De teams bereikten echter wel een akkoord om volgend seizoen het minimum gewicht op te trekken met 10 kilogram en dit tot 701 kilogram.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België