F1-piloten is gevraagd om publiekelijk geen kritiek te geven op Pirelli

05 september 2015 — Er is aan de rijders gevraagd om publiekelijk geen kritiek te geven op Pirelli.


Pirelli kreeg de voorbije twee weken veel kritiek te verduren. Die kritiek kwam er naar aanleiding van de klapbanden op het circuit van Spa-Francorchamps. Vooral Sebastian vettel nam meteen na afloop van de GP van België geen blad voor de mond en uitte sterke kritiek aan het adres van de Italiaanse bandenfabrikant.

Wanneer in Monza aan Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery de vraag wordt gesteld of er daadwerkelijk aan de rijders is gevraagd om geen kritiek te geven op de banden van Pirelli antwoordt hij als volgt: “Er is hen gevraagd om het te doen in de juiste omgeving en via de juiste kanalen. Dat is het team en Pirelli.”

“Er gebeuren heel wat andere dingen in de sport waarover ze niet hun mening geven. Er moet een juiste balans zijn.”

“Je gaat geen sponsors en mensen tot de sport aantrekken wanneer er iedere vijf minuten zoveel negativiteit wordt geuit. Er is geen rij met honderd bandenfabrikanten die in de Formule 1 willen stappen.”

“Wij van Pirelli zeggen misschien dat het niet voldoende is en andere bedrijven kijken er misschien naar en zeggen dat het er niet goed uitziet. Dan eindig je misschien zelfs met een sport zonder banden! Je moet op dat vlak naar het grotere geheel kijken.”

Volgens Pirelli treffen ze ook zelf voor een deel schuld, al is de F1-paddock een bijzonder wereldje waar er maar weinig ‘open’ wordt gecommuniceerd.

“We zijn misschien zelf schuldig omdat we zelf niet voldoende communiceren met de rijders. We maken banden voor de best presterende wagens ter wereld en zij zijn allemaal rijke jonge gasten, waarschijnlijk hebben ze zelf veel wagens met banden van Pirelli. Er zijn bepaalde beperkingen in de sport die indruisen tegen wat van ons gevraagd wordt. Het testen is daar het mooiste voorbeeld van, maar ook betrouwbare data van wat er allemaal gebeurt is dat. Het is iets in beweging en er heerst in de Formule 1 een paranoia wat het delen van informatie betreft.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België