“F1-piloten kunnen tegenwoordig uit de kleuterklas komen”

27 september 2014 — De Formule 1 moet fysiek opnieuw uitdagender worden ...

image
De Formule 1 is naarstig op zoek naar manieren om de sport aantrekkelijker te maken. Men denkt daarbij onder andere aan het moeilijker bestuurbaar maken van de wagens. Daardoor zou de sport fysiek opnieuw uitdagender worden.

Vandaag de dag is het immers zo dat F1-piloten vaak niet tot het uiterste gedreven worden. Soms zie je wanneer ze uitstappen amper dat ze net een race achter de rug hebben. Daarin moet verandering komen, en die discussie lijkt nu extra te zijn aangewakkerd door de komst van Max Verstappen.

Josef Leberer, de man die instond voor de fysieke paraatheid van Ayrton Senna, waarmee Helmut Marko de Nederlander vergeleek, vindt dat de Formule 1 vandaag de dag fysiek niet meer dezelfde uitdaging is als toen Ayrton Senna nog reed.

“Ik denk dat veel F1-piloten vandaag de dag maar al te graag hun fysieke paraatheid zouden willen tonen, net als toen Ayrton Senna dat deed. Vandaag de dag kunnen ze dat jammer genoeg niet meer tonen,” aldus Leberer tegenover Autosport. “Het fysiek en mentaal aspect van de Formule 1 is vandaag helemaal anders.”

“Vandaag de dag is het veel eenvoudiger om een F1-bolide te besturen. Vandaag komen ze uit de kleuterklas en kunnen ze een F1-bolide besturen.”

“Vanuit het fysiek standpunt is het nog nooit zo eenvoudig geweest om een F1-bolide te besturen,” besluit Leberer.

Gelukkig zijn er nog races zoals de GP van Singapore, waar rijders nog wel fysiek tot het uiterste moeten gaan. Onder meer Sebastian Vettel was gedehydreerd na afloop van de race (Lees: Sebastian Vettel breekt interviews af door dehydratatie), maar ook andere piloten waren zichtbaar getekend door de race.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België