“F1-piloten moeten opnieuw koningen worden”

05 april 2015 — Volgens Paul Hembery moeten de rijders opnieuw de sterren van de Formule 1 worden en moeten de rijders ook dichter bij de fans staan.


Hembery is van mening dat de F1-piloten meer dan ooit de sterren van de Formule 1 moeten zijn. Het zijn zij immers die de sport maken, in tegenstelling tot de F1-bonzen die momenteel de sport leiden. Ze moeten opnieuw tot de verbeelding spreken ...

“We hebben een sport die erg hard door technologie gedomineerd wordt. Ik wil echter zien dat de rijders zich in een positie bevinden waarin ze koningen zijn, de sterren die door het volk gevolgd worden en waarnaar men opkijkt,” aldus Paul Hembery, de motorsportbaas van Pirelli, tegenover ‘The Guardian’.

De Formule 1 bevindt zich in een crisis met tv-cijfers die terugvallen, het engagement van de sponsors dat mindert en fans die minder enthousiast zijn over de sport. Volgens Paul Hembery moet er dus dringend iets veranderen.

“Ik wil zien dat de rijders opnieuw helden worden. De fans willen een held. Ze willen een iconisch iemand om te volgen. En ze willen weten dat indien een bepaalde rijder wint, dat die rijder het verschil maakt.”

“Wanneer mensen in een bar zitten en Lewis Hamilton een race zien winnen, dan denken ze dat vijf andere rijders in een Mercedes ook die race hadden kunnen winnen. Dat is jammer.”

Volgens Paul Hembery moet de Formule 1 ook toegankelijker worden voor de fans. Hembery verwijst daarvoor naar een evenement dat hij in Las Vegas bijwoonde.

“De garages hadden aan de achterkant van de pits een glazen wand, waardoor de fans in de garages konden kijken. Ze hadden ook een raam dat open geschoven kon worden om handtekeningen te geven. Dit was een evenement waar meer dan 100 000 mensen aanwezig waren. Men kan niet zeggen dat er meer toeschouwers naar de Formule 1 komen,” besluit Hembery.

Volgens Paul Hembery moet de Nascar het model zijn dat de Formule 1 volgt.

“In de Nascar is de rijder de koning. Zelfs de rijder onderaan het klassement is een superster en krijgt een contract van meerdere miljoenen. Ik zou graag zien dat dit ook het geval is in de Formule 1. In de Formule 1 is de rijder een internationale superster zoals David Beckham geworden. Maar wij hebben rijders die niet beseffen waarom het stom is om iedere race van helmontwerp te wijzigen. Nee, ze liggen erover te zeuren.”

“Iedereen kent wel een iconische helm, van Graham Hill tot Ayrton Senna. Het maakt deel uit van hun identiteit, want de rijders zien hen niet zonder. Het is dan ook goed dat vastgelegd is dat ze een vast helmontwerp moesten kiezen en behouden,” besluit Hembery.

Of hoe F1-piloten opnieuw tot de verbeelding moeten spreken van groot en klein ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België