“F1-raceweekend zal vanaf 2021 ingrijpend veranderen”

06 juni 2019 — Vanaf het F1-seizoen 2021 zal een raceweekend er ingrijpend anders uitzien, althans dat is het voorstel dat de FIA aan de Formule 1-teams heeft meegedeeld.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Er wordt al langer voorgesteld om het format van een raceweekend in de Formule 1 aan te passen. Ooit was er het voorstel om een raceweekend van drie dagen naar twee dagen te herleiden maar dat ligt voorlopig niet meer op tafel.

Wel is het de bedoeling dat de oefensessies vanaf 2021 allebei pas in de namiddag zouden plaatsvinden. De eerste oefensessie zou niet langer in de voormiddag maar pas om 13u van start gaan. De tweede oefensessie zou vervolgens om 17u van start gaan. Beide oefensessies zouden wel nog steeds negentig minuten duren en niet ingekort worden naar slechts een uur.

Reden dat de oefensessies op vrijdag later plaatsvinden is dat de FIA de raceweekends ‘compacter’ wil maken door de activiteiten op donderdag te schrappen. Geen technische keuringen meer en geen officiële persconferenties op donderdag. Deze zouden vanaf 2021 op vrijdagvoormiddag plaatsvinden. Daardoor kunnen de rijders en teamleden een dag later toekomen op het circuit, op donderdag in plaats van op woensdag.

Dit alles moet tot minder kosten voor de teams alsook minder werkdruk bij de teamleden zorgen. Tegelijkertijd zou dit Liberty Media ook de mogelijkheid geven om de F1-kalender nog verder uit te breiden.

Nog een opvallende nieuwigheid is dat de omstandigheden van het parc fermé vanaf de eerste oefensessie gelden. Momenteel geldt dit vanaf het eerste deel van de kwalificatie.

Wel is het zo dat teams nieuwe onderdelen tijdens de eerste drie oefensessies mogen testen, ze mogen ze alleen niet gebruiken tijdens de kwalificatie en race van hetzelfde raceweekend.

Momenteel is dit alles nog niet in een definitief reglement gegoten maar het heeft er alles schijn naar dat de voorgestelde aanpassingen bijna zeker definitief worden en vanaf het seizoen 2021 ingevoerd zullen worden.

Speel mee met het GP van Emilia-Romagna Spel (Min. 400 euro aan prijzen)

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België