“F1-stewards zijn zoals scheidsrechters: je krijgt niet altijd een rode kaart”

27 december 2019 — Volgens Max Verstappen is het logisch dat stewards in de Formule 1 niet altijd consistent zijn in het nemen van beslissingen en het uitdelen van bestraffingen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) op

Er was het voorbije seizoen veel te doen rond verschillende beslissingen die de stewards namen. Er wordt door de rijders en de F1-fans dan ook vaak geopperd dat de beslissingen van de stewards concistenter moeten.

In een interview met ‘GPUpdate.net’ laat Verstappen echter verstaan dat hij het logisch vindt dat de stewards niet consistent zijn in hun beslissingen en hij denkt ook dat er in de toekomst niet veel zal veranderen.

“Het is hetzelfde als met voetbal,” zei Verstappen tegenover ‘GPUpdate.net’. “Je hebt verschillende scheidsrechters en sommigen geven eerder een gele kaart dan anderen. Hier is het niet anders.”

“Natuurlijk heb je de reglementen, maar dan nog steeds hebben de stewards een beetje vrijheid om te bepalen hoe de regels uiteindelijk worden toegepast.”

In de Formule 1 is het volgens Verstappen dan ook net hetzelfde als in het voetbal.

“Als je een wedstrijd in de Champions League hebt, dan kun je van een scheidsrechter rood krijgen, terwijl een andere arbiter voor een vergelijkbare overtreding altijd geel geeft. Dan heb je als voetballer ook zoiets van: ‘Wat is hier nou aan de hand?’ In de Formule 1 is het volgens mij precies hetzelfde,” besloot Verstappen.

Verstappen liep begin dit jaar mee met de stewards tijdens een raceweekend van de Formule E. Voor Verstappen was het een taakstraf maar het deed de Nederlander inzien wat voor moeilijke taak de stewards hebben.

“Het is niet makkelijk voor ze. Ze geven liever ook geen penalty’s, maar soms moeten ze wel, ook door de manier waarop de regels zijn geschreven,” aldus Verstappen.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België