F1-teams vrezen Brexit zonder akkoord: “Dit kan ons pijn doen”

20 januari 2019 — Welke hinder zullen de F1-teams bij een Brexit ondervinden? Ook de teams zelf blijven voorlopig nog in het ongewisse maar men beseft wel dat de Formule 1 bij een Brexit serieuze hinder zullen ondervinden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Drie Formule 1-teams willen samen met de Britse autosportbond Motorsport UK de Britse premier Theresa May aanschrijven om hun bezorgdheid over de Brexit te uiten. Het Verenigd Koninkrijk is al sinds het ontstaan van de Formule 1 de bakermat van de sport maar een Brexit kan bij de teams voor serieuze problemen zorgen.

Theresa May had de voorbije maanden een deal met de Europese Unie onderhandeld maar eerder deze week werd die deal weggestemd in het Britse Lagerhuis. Een Brexit zonder akkoord dreigt nu werkelijkheid te worden en dat zou ook de F1-teams die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn enorm hard treffen.

Wanneer er geen akkoord wordt bereikt over de Brexit dan zijn er ook geen akkoorden over onder andere de handelstarieven, grenscontroles en het verkeer van personen en medewerkers. Dat laatste zou catastrofaal kunnen zijn voor maar liefst zeven F1-teams.

Zij dreigen immers personeelsleden te verliezen of moeilijk nog geschikt personeel te kunnen vinden. Ferrari zou volgens sommigen, als één van de weinige F1-teams met een hoofdkwartier buiten het Verenigd Koninkrijk, kunnen profiteren.

Verschillende F1-teams, waaronder één topteam, zouden willen lobbyen bij Theresa May. Ze zouden samen met de Britse autosportbond May erop willen wijzen wat de gevolgen van een Brexit zonder akkoord kunnen zijn. Daarbij horen heel wat problemen op het vlak van logistiek en personeel.

Een no-deal scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de Europese Unie treed moet dan ook absoluut vermeden worden.

“Iets waarop we trots zouden moeten zijn is dat de top van de F1-teams alsook de wereldkampioenen hier in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn,” aldus David Richards, het hoofd van de Britse autosportbond, vorig weekend tijdens de ‘Autosport International Show’.

“Wij gaan hun leven moeilijk maken. We moeten er voor zorgen dat dit niet gebeurt.”

Hou het veilig: Shop online en steun F1journaal.be!!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België