F1 verwerft commerciële rechten op ‘Shoey’ van Daniel Ricciardo

02 mei 2018 — De Formule 1 heeft rechten verworven op de term ‘Shoey’. Het gebruik van Daniel Ricciardo om na een overwinning champagne te drinken uit zijn schoen is populair en F1-eigenaar Liberty Media ziet daar blijkbaar mogelijkheden in.

Een bericht gedeeld door Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) op

Na zijn overwinning tijdens de GP van China kon Daniel Ricciardo nog eens genieten van champagne uit zijn bezwete raceschoen te drinken, een gebruik dat hij als ‘Shoey’ omschrijft. Sinds Ricciardo het doet is het gebruik algemeen bekend onder F1-fans, zelfs acteurs Sir Patrick Stewart en Gerard Butler waagden zich eraan.

Als zelfs Captain Picard het doet moet we proberen om ons graantje mee te pikken moeten ze bij Liberty Media gedacht hebben en ze lieten de term registreren als trademark. Het is geregistreerd in vijfentwintig landen waaronder de VS, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De F1 mag voortaan de term gebruiken op merchandising zoals glazen, mokken, flessen, beeldjes en figuurtjes. Ze mogen de naam echter niet gebruiken op kleding want in die categorie was de term al geregistreerd door de ‘uitvinders’ ervan.

Die uitvinders zijn de Australische surfhelden en cultfiguren Joel Scott, Damon Nichols en Shaun en Dean Harrington. Ze zijn het brein achter “The Mad Hueys”, een kledingmerk dat surf- en viskleding maakt, en zij waren de eerste die de term “shoey” begonnen te gebruiken.

“Wij hebben de shoey overgenomen van onze ouders in 1985 toen ik geboren werd en nu zetten we die traditie voort” aldus de helft van de Harrington-tweeling.

“Het is pas echt los beginnen gaan vanaf het moment toen Jack Miller het in de MotoGP begon te doen. Ik was aanwezig bij een race en zijn moeder zei me dat Jack me wou zien.”

“Ik ging naar zijn kleine camper en sprong naakt in zijn raceoverall en begon shoeys te doen en nog allerlei gekke dingen. Ik weet niet meer hoe het kwam maar op een bepaald moment zei hij dat hij een shoey zou doen de volgende keer als hij op het podium zou staan. Toen hij won heeft hij het gedaan en de rest is geschiedenis.”

“Daarna is ook Ricciardo ermee begonnen. Ik was erg trots op hem, hij doet het als een echte kampioen. Na een race van een paar uren en al dat zweet dat zich opgebouwd heeft wordt het wel wat verdund maar je kan niet anders dan respect hebben,” besluit Harrington.


Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België