Familie Jules Bianchi sleept FIA, F1 en Marussia voor de rechter

26 mei 2016 — De familie van Jules Bianchi onderneemt gerechtelijke stappen tegenover de FIA, de FOM (Formula One Mangement) en zijn voormalig F1-team Marussia, zo liet de familie van Bianchi vandaag weten.


De bekendmaking komt net op de dag dat de eerste oefensessie voor de GP van Monaco verreden worden. Twee jaar geleden behaalde Bianchi een negende plaats tijdens de GP van Monaco, waarmee hij voor Marussia destijds heel wat prijzengeld wist te behalen.

Bianchi crashte op 5 oktober 2014 tijdens de GP van Japan tegen een kraanwagen en raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Het was op het moment van het ongeval erg hard aan het regen en de ronde voordien was Adrian Sutil in dezelfde bocht van de baan gegaan. Dat was ook de reden waarom er zich een kraanwagen op het circuit bevond.

De familie van Bianchi stelt dat actie van een of meerdere van de geviseerde partijen tot het dramatische ongeval hebben bijgedragen. In de aanklacht wordt gesteld dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij de “planning, timing, organisatie en beheer van de wedstrijd”. De GP van Japan vond plaats tijdens het tyfoonseizoen.

“De dood van Jules Bianchi was te vermijden”, aldus Julian Chamberlayne, de advocaat die de familie vertegenwoordigt.

“We willen gerechtigheid voor wat Jules is overkomen”, zei vader Philippe Bianchi.

Bianchi lag na zijn zware crash maandenlang in coma alvorens hij op 18 juli 2015 in een ziekenhuis in Nice overleed. Bianchi was de eerste rijder sinds Ayrton Senna die overleed ten gevolge van een ongeval tijdens een F1-raceweekend.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België