Ferrari herhaalt dreigement om F1 te verlaten: “Ze spelen met vuur”

20 december 2017 — Ferrari heeft benadrukt dat de bazen van de Formule 1 hun dreigement om de Formule 1 te verlaten serieus moeten nemen, anders "spelen ze met vuur".


Tijdens een evenement voor de media in Maranello gaf Ferrari-president Sergio Marchionne meer uitleg over zijn zorg dat Liberty Media de Formule 1 in de verkeerde richting leidt. De Italiaan verklaart dat er nog voldoende tijd is om tot een overeenkomst te komen met Liberty, maar benadrukt wel dat Ferrari niet bluft om te stoppen met racen in de Formule 1.

“We zijn deel van de geschiedenis van de Formule 1. We weten dus hoe alles in elkaar zit. We hebben een volledig team dat zich enkel bezig houdt met Formule 1, dus we kennen het goed.”

“We moeten de interesses van Liberty proberen te balanceren met onze wensen, maar ik denk dat we tot een compromis kunnen komen, zodat Ferrari de Formule 1 niet moet verlaten. Maar we moeten er nog aan werken.”

“Als ze denken dat we bluffen, dan spelen ze met vuur”, klink het bij Marchionne.

Mocht de Formule 1 niet evolueren naar de wensen van Ferrari, dan zou het Italiaanse team gaan onderzoeken welke andere raceklasse beter past bij Ferrari.

“Er is een mogelijkheid om een alternatief kampioenschap te creëren vanaf 2020. We kunnen dit niet negeren, maar ik verkies natuurlijk om deze nieuwe raceklasse te voorkomen. Ik ga graag verder met Formule 1, maar we moeten ervoor zorgen dat Ferrari haar DNA kan tonen in elke race. Als dat niet lukt, dan moet Ferrari de Formule 1 verlaten.”

“Als Ferrari andere teams kan meenemen naar een andere raceklasse? Dat moeten we nog bekijken vanuit het economische standpunt, maar ik denk dat we dat kunnen.”

De belangrijkste zorg van Marchionne is het motorplan van de Formule 1 na 2020. Ross Brawn presenteerde een voorstel om de motoren goedkoper te maken, met de steun van de FIA, maar Marchionne ziet het voorstel als het onderdrukken van de technologie.

“Wat me het meest ergert is dat er binnen het team van Liberty Media een persoon werkt met erg veel ervaring in de Formule 1, Ross Brawn, die de Formule 1 in de richting wil sturen dat niet overeenkomt met de DNA van racen. Als het hun doel is om na 2020 elke motor simpel en goedkoop te maken, met gelijke wagens zoals in NASCAR, dan verlaat Ferrari de dag erop de Formule 1. Ross komt op TV en geeft geboden zoals Mozes, maar dan mogen anderen die niet akkoord zijn, ook met de baas van Mozes gaan spreken”, voegt Marchionne wat symboliek toe aan zijn standpunt.

“Mercedes, Renault, Honda en Ferrari leveren motoren aan andere teams voor 15 miljoen euro per jaar. Dat is al een mirakel. Tegen Brawn zeg ik: ‘Wat wil je nog meer voor deze prijs?’ Volgend jaar krijgen de rijders maar drie motoren per seizoen, waardoor de kosten zullen verhogen, omdat er meer geld gaat naar de betrouwbaarheid van de motoren.”


Geschreven door Frederic Schoutetens

Categorieën: Ferrari

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België