“Ferrari heeft heel wat strategische fouten gemaakt”

09 augustus 2014 — Ferrari zal ook dit jaar geen kans maken op de wereldtitel, en dat is volgens voormalig Ferrari-medewerker Aldo Costa, te wijten aan foute strategische keuzes van de Italiaanse renstal.

image
Aldo Costa was technisch directeur bij Ferrari maar Costa moest in 2011 opstappen bij de Italiaanse renstal, waarna hij de overstap maakte naar Mercedes om daar Ross Brawn op te volgen.

Costa blijkt nu wel succes te boeken bij Mercedes, waar hij het werk van Ross Brawn succesvol heeft weten verder te zetten, al erkent Costa ook dat de huidige successen die Mercedes boekt ook deels nog op het conto van Ross Brawn komen te staan.

Aangezien Aldo Costa ook voor Ferrari heeft gewerkt, kan hij ons perfect een inzicht geven in het hoe en waarom Ferrari de voorbije seizoenen niet succesvol is geweest. Volgens Costa is dat gebrek aan succes toe te schrijven aan foute beslissingen en een foutief inzicht.

“Er werden strategische fouten gemaakt, en dan spreek ik over zeer grote fouten op het vlak van hun visie,” zei Aldo Costa tegenover de Italiaanse F1-journalist Leo Turrini. “Uiteraard hebben ze ook op het vlak van de keuze van mensen fouten gemaakt. Ik zal een voorbeeld geven. In 2008 hebben we met race-afdeling een verzoek ingediend voor de bouw van een nieuwe windtunnel. We achtten dit essentieel om competitief te blijven. Er werd ons echter gezegd dat dit niet het geval was en dat een nieuwe windtunnel niet noodzakelijk was.”

Achteraf gezien was dat een ernstige inschattingsfout van Ferrari want de voorbije jaren worstelde de renstal met ernstige problemen met haar windtunnel. Het zorgde ervoor dat het F1-team op aërodynamisch vlak een achterstand opliep en uiteindelijk werd beslist dat de windtunnel alsnog een grondige renovatie onderging.

Volgens Aldo Costa worden alle beslissingen bij de Italiaanse renstal door Ferrari-president Luca di Montezemolo genomen.

“Bij Ferrari worden alle beslissingen, zowel wat de strategie als het personeel betreft, door Luca di Montezemolo genomen. Om eerlijk te zijn, toen Ferrari alles won nam hij ook de beslissingen, maar nu ze niets winnen neemt hij ze ook.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België