“Ferrari lijkt inderdaad de FIA getipt te hebben over vals spel bij andere motorfabrikanten”

22 augustus 2020 — Het ziet er steeds meer naar uit dat Ferrari wel degelijk de FIA getipt heeft over het mogelijk valsspelen door de overige motorfabrikanten.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) op

Ferrari werd vorig jaar zelf geviseerd met haar motor en na verschillende technische richtlijnen alsook de veelbesproken ‘vertrouwelijke schikking’ met de FIA lijkt Ferrari inderdaad op het vlak van vermogen een serieuze stap achteruit te hebben gezet.

Al eerder verklaarden verschillende F1-insiders dat de Ferrari-motor momenteel waarschijnlijk de enige ‘reglementaire’ motor is. Ondertussen komen echter de andere motorfabrikanten in het vizier van de FIA.

De FIA heeft immers aan alle motorfabrikanten meer uitleg gevraagd over de precieze werking van hun ERS-systeem. ERS bepaalt hoeveel vermogen de MGU-K mag leveren en de FIA vermoedt dat sommige fabrikanten de maximale hoeveelheid overschrijden.

Al eerder liet Marc Priestley verstaan dat Ferrari mogelijk de FIA getipt heeft, dit nadat het zelf vorig jaar de sensor die de brandstoftoevoer controleerde manipuleerde of omzeilde. Priestley wordt nu bijgetreden door ‘The Judge13’.

Volgens informatie van ‘The Judge13’ zou Ferrari immers daadwerkelijk de FIA getipt hebben om onderzoek te doen naar de andere motoren. Ook de FIA vermoedt dat er iets niet pluis is en daarom moeten alle motorfabrikanten tekeningen en 3D-beelden bezorgen. Daarnaast wil men ook alle data van een gebruikt exemplaar.

Het wordt nu uitkijken wat het onderzoek van de FIA oplevert en of er eventuele gevolgen komen voor een motorfabrikant en een team. Volgens ‘The Judge13’ zou Honda het meest de gevolgen ondervinden van de strengere controles.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België