logo
 

Ferrari mag blijven ‘roken’ van de FIA

23 april 2018 — Charlie Whiting, racedirecteur van de FIA, laat weten dat ze niet zullen ingrijpen omdat de Ferrari-krachtbronnen een rookpluim achterlaten.

Tijdens de wintertests in Barcelona was het al een opvallend gegeven. Telkens er een Ferrari werd opgestart ging dat samen met een hevige rookontwikkeling die te zien was in de garage van de Scuderia en de omliggende teams.

Hoewel Niki Lauda vroeger een stevige roker was liet hij toch optekenen in het Duitse autoblad “Auto, Motor und Sport” dat ze in de pitbox bij Mercedes ei zo na stikken als ze bij Ferrari de SF71-H tot leven wekken.

Het verhaal dat Ferrari de nieuwe regels aangaande het olieverbruik wilde omzeilen deed al snel de ronde maar volgens Charlie Whiting is er helemaal niets aan de hand.

“Ik ben er zeker van dat ze dat wel oplossen,” aldus Whiting.

Het roken van de Ferrari’s is het gevolg van de nieuwe regelgeving die vertelt dat oliedampen naar buiten moeten afgevoerd worden. Vorig jaar werd er veel geëxperimenteerd door de teams om de oliedampen door middel van kleppen terug naar de motor te leiden met het oog op verbeterde prestaties.

Om dat te kunnen bewerkstelligen moeten de teams een leiding leggen die achteraan de auto naar buiten komt om zo de oliedampen naar buiten te leiden. Bij Ferrari hebben ze er voor gekozen om het bewuste afvoerpijpje onderaan het regenlicht te plaatsen terwijl ze bij de andere constructeurs ervoor kozen om het naast de uitlaat te plaatsen. 

De reden waarom de Ferrari’s fel roken is simpelweg omdat ze meer oliedamp uitstoten maar volgens Charlie Whiting is er dus geen sprake van overtollig olieverbruik bij de Italianen.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België