FIA beperkt gebruik DRS in 2013

16 november 2012 — De FIA is van plan om het gebruik van DRS vanaf volgend seizoen drastisch in te perken.

DRS werd ingevoerd om het inhalen in de Formule 1 te vereenvoudigen. Het systeem is ook in dat opzicht geslaagd want snelle rijders worden minder opgehouden door tragere wagens voor hen. Ook op de meeste circuits waar het tot voor kort bijna onmogelijk was om in te halen merken we een verbetering.

Momenteel mag DRS op elk moment tijdens de oefensessies en de kwalificatie gebruikt worden, in tegenstelling tot de race. Tijdens de race mag men DRS enkel gebruiken in zogenaamde DRS-zones. Die verschillen van race tot race.

Vanaf 2013 zou dat voorbij moeten zijn. De FIA wil dat de rijders DRS vanaf volgend seizoen ook tijdens de oefensessies en kwalificatie enkel in die DRS-zones mogen gebruiken.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van de FIA dat de teams en rijders door het onbeperkt gebruik van DRS tijdens de oefensessies en kwalificatie ervaring konden opdoen met het systeem. Vandaag de dag vindt de FIA dat de teams en rijders voldoende ervaring hebben opgedaan met het systeem en begint men het onbeperkt gebruik steeds meer als een veiligheidsrisico te zien. Rijders proberen steeds meer DRS te gebruiken om hun rondetijden verder naar omlaag te krijgen.

“We gaan het gebruik van DRS tijdens de oefensessies en de kwalificatie verbieden, behalve in de zones waar het ook gebruikt mag worden tijdens de race,” zei Charlie Whiting. “We hebben dit reeds tegen de teams gezegd en we doen dit uit veiligheidsoverwegingen. Er vonden in het verleden ook al verschillende incidenten plaats.”

Speel mee met het Formule 1 Jaarspel. Minimaal 7.000 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België

image