logo
 

FIA gaat ‘B-teams’ in de gaten houden

05 september 2018 — Charlie Whiting, de racedirecteur van de FIA, wil in de toekomst de samenwerkingen tussen verschillende teams nauwlettend in het gaten houden.

Een bericht gedeeld door Haas F1 Team (@haasf1team) op

Bij de eerste GP van het seizoen was het al hommeles. Het was immers geen geheim dat er sterke banden bestaan tussen Haas en Ferrari maar de VF-18 van de Amerikaanse renstal leek volgens de concurrentie erg hard op de Ferrari van vorig jaar en sommigen omschreven hem zelfs als “de witte Ferrari.”

In een recenter verleden volgden in het bijzonder Williams, McLaren en Renault met argusogen de ontwikkelingen rond het noodlijdende Force India. Er deden namelijk geruchten de ronde dat Mercedes de redder in nood zou worden van de formatie uit Silverstone en er een B-team zou van gaan maken.

McLaren-CEO Zak Brown is bezorgd en hij is blij dat de FIA het punt op haar agenda gezet heeft.

“Als de FIA en de F1 er zich niet mee bezig zou houden, zouden de grote teams nauw gaan samenwerken met de kleinere spelers om op die manier toch hun geld te kunnen uitgeven. Dat moet aangepakt worden en ik ben blij dat de FIA en de F1 zich ervan bewust zijn dat dat de richting van de sport zou worden als ze niet ingrijpen.”

“We hebben garanties gekregen dat de B-teams zullen worden aangepakt want dat is helemaal niet de F1 die we willen zien. Iedereen moet een constructeur zijn, dan koop je een power unit, nu gaat het echter naar het extreme en dat mag niet de toekomst van de F1 zijn,” besluit Brown.

Charlie Whiting wilde niet verder ingaan op de details over hoe de FIA gaat toezien op de samenwerking tussen verschillende teams maar hij bevestigde dat het probleem wordt bekeken.

“Het is iets waar we bezorgd over moeten zijn en we gaan het er zeker over hebben,” aldus Whiting. “Het is begonnen met de relatie tussen Haas en Ferrari.”

De Brit geeft ook toe dat er in het begin wat mazen in het net waren maar die werden gedicht en voor nieuwe teams zal het niet meer zo makkelijk zijn om zoveel middelen van een bestaand team te gebruiken.

“Maar de dingen die we nu horen zijn bestaande samenwerkingen en ik vind dat we dat in de gaten moeten houden,” besluit Whiting.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België