FIA houdt voet bij stuk: “Drie motoren per rijder in 2018”

08 december 2017 — FIA-president Jean Todt heeft laten weten dat de FIA niet op haar stappen terugkeert en dat vanaf 2018 elke rijder het zal moeten rooien met drie motoren voor een heel seizoen.


Red Bull-teambaas Christian Horner heeft al meermaals kritiek geuit op de nieuwe regels van de FIA voor 2018. De Brit vindt het namelijk volledig van de pot gerukt dat er vanaf 2018 maar drie motoren per rijder zullen mogen gebruikt worden, hij vreest dat er een tsunami aan gridstraffen zit aan te komen volgend seizoen.

Jean Todt zegt het ook te betreuren dat bepaalde teams enorm veel gridstraffen krijgen maar hij laat ook weten dat er niets aan de regels kan veranderd worden als er geen unanieme beslissing is uit het kamp van de teams.

“Dat is iets dat al beslist was,” laat Todt weten. “Sommigen vragen zich nog altijd af waarom teams het seizoen niet met één motor kunnen uitdoen maar deze regel is niet nieuw. Die beslissing is al jaren geleden genomen met het oog op 2018.”

“Er zijn gesprekken met de teams geweest. De regels zijn op een manier opgesteld dat er een unanieme overeenkomst moet zijn om terug naar vier motoren per seizoen te gaan. Er is geen unanieme beslissing gevallen en dus hangen we vast aan drie motoren.”

Todt vindt ook dat de F1 verplicht was om het gebruik van motoren aan banden te leggen. Anders zou het voor de kleinere, minder kapitaalkrachtige, teams onmogelijk worden om competitief voor de dag te komen.

Naar verluidt is Ferrari de dwarsligger in dit verhaal. Red Bull-teambaas Christian Horner laat weten dat hij nog steeds gekant is tegen de regel maar hij beseft ook dat zolang Ferrari erachter blijft staan er weinig is dat hij kan doen.

“Ik verwacht volgend jaar veel gridstraffen,” aldus Horner. “Het zou toch spijtig zijn als een kampioenschap beslist wordt door gridstraffen? We groeien naar een kampioenschap van 21 races met drie motoren, dat is te gek voor woorden.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België