FIA-lid roept op tot boycot GP van Rusland

04 september 2014 — Ari Vatanen, een lid van de FIA, lanceert een oproep om de GP van Rusland te boycotten. Vatanen vindt dat de F1-race die normaal op 12 oktober in Sochi zal plaatsvinden van de F1-kalender moet gehaald worden.

image
Vatanen nam het in het verleden op tegen huidig FIA-President Jean Todt. Hij werd echter niet het nieuwe hoofd van de FIA maar Vatanen kreeg wel een functie onder Jean Todt.

Opmerkelijk genoeg komt er nu dus een oproep van een FIA-lid om de F1-race in Rusland te boycotten, daar waar de FIA zich de voorbije weken redelijk oppervlakkig trachtte op te stellen. Volgens een interview dat Vatanen aan The Telegraph gaf houdt Jean Todt er privé een andere mening op na dan dat hij in zijn functie van FIA-president verkondigt. Als FIA-president steunt hij de uitspraken van Bernie Ecclestone, die meent dat politiek, zaken en sport gescheiden moeten zijn.

“Steunen wij een regime dat het brein is achter dit bloedbad? Of zeggen we dat dit niet correct is”, vraagt Ari Vatanen zich hardop af tijdens het interview. “Indien we naar Rusland gaan, dan is het een soort van aanvaarding. Het zou betekenen dat wij, misschien niet expliciet, door de vingers zien wat er daar gebeurt. De race wordt er immers als een soort propaganda gehouden.”

“Er wordt gezegd dat de Formule 1 politiek en sport niet met elkaar mag vermengen, maar dat is juist wat het Russische regime al op overduidelijk doet. We moeten daarop reageren. Het is dan ook aan Bernie en de eigenaren van de sport om deze race te annuleren.”

Volgens Vatanen weet ook Jean Todt wat het standpunt van Vatanen is.

“Uiteraard weet hij van mijn uitspraken. We hebben erover gesproken. We zijn vrienden”, aldus Vatanen. “Ik denk dat hij het gedeeltelijk met mij eens is. Het klopt echter ook dat hij aan handen en voeten gebonden is. Ik kan vrijer mijn mening zeggen dan hij. Ik beweer echter niet dat hij het over alles met mij eens is wat ik zeg.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België