FIA-onderzoek naar batterijsysteem Ferrari: “Er gebeurt niets illegaal”

27 mei 2018 — De FIA heeft haar onderzoek naar het batterijsysteem van Ferrari afgerond. Het besluit is dat Ferrari de regels niet overtreedt.

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) op

Eerder deze week schreven we reeds dat de FIA in Monaco de F1-bolide van Ferrari extra zou onderzoeken (Lees: FIA controleert Ferrari met extra sensor in Monaco). De Ferrari SF71H beschikt immers over een zogenaamd ‘twinbattery’-systeem en er werd vermoed dat Ferrari daarmee de regels omzeilde op het vlak van extra energie vrijgeven waardoor de power unit van Ferrari extra pk’s kreeg.

Het was James Allison, de technisch directeur bij Mercedes, die tijdens het raceweekend in Azerbeidzjan de FIA bevroeg over het systeem van Ferrari, dit nadat Mercedes niet echt een verklaring had voor de prestaties van Ferrari. Daarop startte de FIA een onderzoek waarbij Ferrari gevraagd werd om meer (technische) uitleg te geven over het systeem dat het gebruikt.

Volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting kon Ferrari daar niet meteen een bevredigend antwoord op geven. In het reglement staat echter dat de deelnemers (de teams) de FIA moeten overtuigen dat ze voldoen aan de regels. In Spanje werd er vervolgens bijkomende uitleg en inzage in het systeem gegeven, dit zodat de FIA het systeem van Ferrari beter zou begrijpen.

“Voor sommige dingen in de data hadden we niet echt een verklaring. We zijn vervolgens samen met Ferrari erdoor gegaan en ze hebben dan verklaringen gegeven die ons niet meteen overtuigden,” aldus Charlie Whiting tegenover ‘Reuters’. “Tijdens het raceweekend in Spanje hebben ze vervolgens maatregelen genomen zodat we alles beter begrepen en zodat we er tevreden mee zijn.”

Opmerkelijk is dat Ferrari reeds verschillende jaren met een ‘twinbattery’-systeem rijdt maar dat er pas nu vermoedens waren dat het systeem dus misbruikt zou worden.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België