FIA plooit niet: F1-teams krijgen geen openheid over Ferrari-schikking

05 maart 2020 — De FIA heeft gereageerd op een open brief van zeven F1-teams die openheid eisen over een 'geheime schikking' tussen de FIA en Ferrari met betrekking tot de motor die Ferrari tijdens het F1-seizoen 2019 gebruikte.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) op

Vorig jaar werd er openlijk gespeculeerd dat Ferrari ‘vals spel zou spelen’ met haar 2019-motor. Bewijs daarvoor werd tijdens het seizoen nooit gevonden maar twee technische richtlijnen van de FIA zouden volgens sommigen een serieuze impact gehad hebben op de prestaties van de Ferrari-motor.

De FIA deed ook na het F1-seizoen nog een grondig onderzoek naar de werking van de Ferrari-krachtbron en vorig week vrijdag maakte de FIA vlak voor het einde van de laatste testdag bekend dat er een ‘geheime schikking’ met Ferrari werd getroffen.

Het was bijna letterlijk een ‘bommetje’ dat in de F1-paddock werd gegooid. De concurrerende teams zagen hun vermoedens van ‘vals spel’ bevestigd maar de details van de overeenkomst zijn enkel gekend door de FIA en Ferrari.

Zeven F1-teams, alle teams die niet met een Ferrari-motor rijden, eisten in een gezamenlijke brief gericht aan de FIA openbaarheid en duidelijkheid over de schikking. De FIA kwam de voorbije dagen serieus onder druk te staan maar ze buigt niet.

In een mededeling laat de FIA verstaan dat er na een uitgebreid onderzoek vermoedens zijn dat de Ferrari-motor niet altijd binnen de regels heeft geopereerd. Ferrari zou op dat vlak fel in het verweer zijn gegaan. De FIA was op dat vlak niet volledig tevreden maar het besloot dat verdere acties daarom niet zouden leiden tot een sluitend einde van de zaak.

Dit onder andere omwille van de complexiteit van de zaak alsook de materiële onmogelijkheid om onweerlegbaar bewijs van de inbreuk aan te kunnen leveren.”

De FIA zou vervolgens in het belang van de sport, alsook om een lange rechtszaak te vermijden, besloten hebben om een vertrouwelijke schikking te treffen. De FIA liet ook weten dat dit in overeenstemming is met artikel 4 van de Gerechtelijke en Tuchtrechtelijke Regels (JDR) van de FIA. Bovendien staat in deze regel ook de vertrouwelijkheid van de schikking vastgelegd.

Het is maar de vraag of de overige teams vrede nemen met deze uitleg want openheid geeft de FIA zeker en vast niet. Het vermoeden van een doofpotoperatie blijft daardoor immers bestaan.

Hieronder het volledige statement van de FIA:
“The FIA has conducted detailed technical analysis on the Scuderia Ferrari Power Unit as it is entitled to do for any competitor in the FIA Formula One World Championship.

“The extensive and thorough investigations undertaken during the 2019 season raised suspicions that the Scuderia Ferrari PU could be considered as not operating within the limits of the FIA regulations at all times. The Scuderia Ferrari firmly opposed the suspicions and reiterated that its PU always operated in compliance with the regulations.The FIA was not fully satisfied but decided that further action would not necessarily result in a conclusive case due to the complexity of the matter and the material impossibility to provide the unequivocal evidence of a breach.

“To avoid the negative consequences that a long litigation would entail especially in light of the uncertainty of the outcome of such litigations and in the best interest of the Championship and of its stakeholders, the FIA, in compliance with Article 4 (ii) of its Judicial and Disciplinary Rules (JDR), decided to enter into an effective and dissuasive settlement agreement with Ferrari to terminate the proceedings.

“This type of agreement is a legal tool recognised as an essential component of any disciplinary system and is used by many public authorities and other sport federations in the handling of disputes.

“The confidentiality of the terms of the settlement agreement is provided for by Article 4 (vi) of the JDR.

“The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.”

Speel mee met het Grand Prix van Oostenrijk Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België