FIA reageert eindelijk op situatie in Bahrein

07 april 2012 — De voorbije dagen was er opnieuw veel te doen rondom de situatie in Bahrein. Opmerkelijk hierbij was dat de FIA zich hulde in stilzwijgen, maar nu reageert de FIA dus wel ...

De situatie in Bahrein doet terugdenken aan vorig jaar. Naar aanleiding van de Arabische lente, waarbij er protesten ontstonden in Tunesië en Egypte, ontstonden er ook hevige protesten in andere landen, waaronder Bahrein. Bahrein moest in 2011 de openingsrace worden, maar uiteindelijk werd beslist om de race te annuleren omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Aanvankelijk hoopte men om de race later op het seizoen opnieuw een plaats op de F1-kalender te geven. Die plaats kwam er ook, maar omwille van hevig protest van de rijders en teams werd de race voor een tweede keer van de kalender gehaald.

Vandaag de dag staat de GP van Bahrein op de F1-kalender 2012. De race moet normaal gesproken doorgaan op 22 april, maar het is nog maar de vraag of de race in Bahrein niet opnieuw van de kalender wordt gehaald.

De jongste weken worden de protesten opnieuw heviger. Sommigen vinden dat de Formule 1 een krachtig signaal moet geven en Bahrein opnieuw van de kalender moet halen. Op een officiële reactie van de FIA was het lang wachten, maar de organisatie deelde alvast mee dat het de situatie in Bahrein sterk in de gaten houdt.

“De FIA houdt de situatie in het koninkrijk Bahrein sterk in de gaten en evalueert ze constant,” zei een woordvoerder van de FIA tegenover Reuters. “We staan dagelijks in contact met de hoogste autoriteiten van het land, de belangrijkste Europese ambassades en uiteraard ook de promotor van het Bahrain International Circuit.”

Uiteraard zullen de meeste rijders, teams en fans zich opnieuw zorgen maken over de veiligheid in het land. Ook op dat vlak probeert de FIA om rust te creëren.

“De FIA staat garant voor de veiligheid tijdens het evenement waartoe ook de race behoort. Het doet hiervoor, net als in alle andere landen, beroep op de locale autoriteiten om de veiligheid te waarborgen. Op dat vlak werd ons meermaals door de hoogste autoriteiten van Bahrein bevestigd dat de situatie onder controle is,” vat men bij de FIA de situatie samen.

Het is nog maar de vraag of deze verklaringen tot enige rust zullen leiden ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België