FIA start zoektocht naar klantenmotor voor 2017

27 oktober 2015 — De FIA heeft bevestigd dat het een onderzoek start naar de mogelijkheden om tegen 2017 een klantenmotor in de Formule 1 te introduceren.


Afgelopen weekend liet Bernie Ecclestone in Austin reeds weten dat de FIA begin deze week zou aankondigen dat het de zoektocht naar een klantenmotor start. Het zou daarbij de bedoeling zijn dat er vanaf het F1-seizoen 2017 opnieuw een onafhankelijke klantenmotor zou komen.

Momenteel is het zo dat de F1-teams enkel bij Mercedes, Ferrari, Honda of Renault kunnen aankloppen voor een motor en die laatste valt normaal gesproken af vanaf volgend seizoen. Bovendien willen de constructeurs liever niet dat de zogenaamde klantenteams een even goede motor krijgen als hun eigen team.

Laatste belangrijke punt is dat de kosten voor motoren sinds de introductie van de V6-turbomotoren aanzienlijk groter zijn geworden. V6-turbomotoren kosten een team gemiddeld tussen de 21 en 28 miljoen euro, terwijl de V8-motoren vroeger zo’n 10 miljoen euro kostten.

De zoektocht van de FIA naar een nieuwe klantenmotor komt er nadat Ferrari haar vetorecht gebruikt heeft tegen een kostenlimiet voor het gebruik van motoren en versnellingsbakken. De FIA, FOM en de meeste F1-teams probeerden tijdens de laatste samenkomst van de F1 Strategy Group die maximumkost voor motoren en versnellingsbakken erdoor te krijgen maar dat zinde Ferrari dus niet.

Door de introductie van een onafhankelijke klantenmotor vanaf het seizoen 2017 hoopt de FIA de teams meer keuzevrijheid te geven op het vlak van motoren, waardoor ze dus ook eventueel voor een goedkopere leverancier kunnen kiezen.

“In het belang van het kampioenschap heeft de FIA besloten om geen verdere stappen te ondernemen tegenover Ferrari en het gebruik van haar vetorecht,” laat de FIA in een mededeling weten. “Daarom zal de FIA met haar aandeelhouders overleggen of de introductie van een klantenmotor mogelijk is tegen 2017. Na het uitschrijven van een tender voor deze klantenmotor zou de kost voor deze motor aanzienlijk lager moeten zijn dan die van de huidige motoren.”

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België