logo
 

FIA verbiedt het andersom monteren van de banden

05 juli 2013 — De FIA heeft het andersom monteren van de banden verboden.

image
De FIA maakte de beslissing om het andersom monteren van de banden te verbieden deze ochtend bekend. Ook moet er een minimum bandendruk van 20 psi zijn in de voorbanden en 19 psi in de achterbanden en dit terwijl er wordt gereden. Bovendien geldt er ook een maatregel van maximaal een negatieve camber van 4,0 graden aan de voorzijde en 2,5 graden aan de achterzijde van de wagen. Camber is de hoek waaronder de bovenkant van een wiel verder naar binnen staat dan de onderkant ervan.

Nog voor aanvang van de eerste oefensessie wil de FIA met deze maatregelen de veiligheid in de Formule 1 verbeteren en een herhaling van de problemen met de banden zoals in Silverstone vermijden. Eerder dreigden de rijders er ook al mee om de GP van Duitsland eventueel te boycotten.

Pirelli liet dinsdag weten dat het de oorzaak van de problemen met de banden tijdens de GP van Groot-Brittannië had gevonden. Er was een combinatie van factoren die ervoor zorgde dat er zoveel klapbanden waren en één van die factoren was dat teams de banden achteraan hadden omgewisseld. De band die bedoeld was voor rechts achteraan was links op de wagen gemonteerd en andersom. Omwille van de asymmetrische constructie van de band zorgde dit gecombineerd met een te lage bandendruk voor klapbanden.

Om een herhaling van de problemen te voorkomen voorziet Pirelli voor de GP van Duitsland andere banden maar verbiedt de FIA nu dus ook het andersom monteren van de banden, iets wat tot vandaag nergens in het reglement verboden werd.

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België