logo
 

FIA verduidelijkt incident met de zwart-wit geblokte vlag

11 juni 2018 — Charlie Whiting laat weten dat een misverstand aan de basis ligt van het incident met de finishvlag, gisteren aan het einde van de GP van Canada.


Er heerste aan het einde van de race nogal wat verwarring nadat supermodel Winnie Harlow de race in de negenenzestigste rond afvlagde in plaats van na de voorziene zeventig stuks. Raceleider Sebastian Vettel was bij de pinken en vergewiste zich over de boordradio over het aantal afgelegde ronden.

De situatie werd net zoals een rode vlag-situatie behandeld en dus tellen de posities van ronde negenenzestig als einduitslag. Gelukkig waren er geen positiewissels meer bij de eerste tien plaatsen, enkel de snelste ronde staat nu op naam van Verstappen in plaats van zijn teamgenoot Daniel Ricciardo.

“De zwart-wit geblokte vlag werd een ronde te vroeg bovengehaald door een miscommunicatie met wat ze hier de starter noemen,” aldus Charlie Whiting. “Hij beslist wie de race mag afvlaggen.”

“Hij dacht dat het de laatste ronde was en hij vroeg bevestiging aan racecontrol. Die bevestigden omdat ze niet wisten dat hij een vraag stelde en ze ervan uitgingen dat hij gewoon meldde dat het de laatste ronde was.”

De Brit gelooft dat het misverstand tot stand kwam door het feit dat er op TV wordt weergegeven in welke ronde de leider zich bevindt in plaats van het aantal ronden dat hij heeft afgelegd.

“Ik denk dat mensen die niet werkzaam zijn in de F1 soms een beetje in de war zijn door dat balkje op TV dat zegt 69 van de 70 ronden. Wij weten wel dat de leider zich in de negenenzestigste ronde bevindt maar een meer sporadische toeschouwer zou kunnen denken: ‘Dit betekent dat we in de laatste ronde zitten.’”

“Volgens mij is dat de bron van de verwarring maar het is duidelijk dat we de mensen beter moeten inlichten. Het is gewoon een miscommunicatie maar wel één waar we spijt van hebben. Je moet met mensen werken van verschillende landen, in verschillende talen en dat is niet altijd perfect.”

“We streven natuurlijk perfectie na en gelukkig is er geen kwaad geschied in die zin dat de uitslag van de race niet werd beïnvloed.”

Winnie Harlow zelf was zich van geen kwaad bewust en schoof zonder enige schaamte de schuld in de schoenen van de officials, getuige daarvan deze post op twitter:

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België