FIA verduidelijkt regels olieverbruik op vraag van Mercedes

23 mei 2018 — Het olieverbruik blijft de gemoederen beroeren in de paddock maar de FIA hoopt dat haar nieuwe richtlijn een einde aan de discussies zal maken.

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

De voorbije maanden heeft de FIA al haar best gedaan om de beperkingen aangaande het olieverbruik van de bolides in een regel te gieten en op die manier een einde te maken aan de discussies. De rivaliteit tussen teams heeft echter het probleem onder de aandacht gehouden.

Op vraag van Mercedes heeft de FIA de regels verduidelijkt en zo hopen ze de laatste mazen van het net gedicht te hebben. Een van die laatste mazen was dat nergens gespecificeerd stond welke soort olie aan de regels onderworpen was want buiten de olie van de verbrandingsmotor bevindt zich ook nog olie in het turbosysteem.

In artikel 20 van het reglement staat immers geschreven dat geen enkele deelnemer meer dan één olie mag verbruiken gedurende een raceweekend. Mercedes wou weten van de FIA of de olie van het turbosysteem ook onderworpen was aan de beperking van 0,6 liter verbruik per 100 kilometer.

De FIA heeft bevestigend geantwoord en hoop zo de laatste twijfel omtrent het olieverbruik weg te nemen. 

Het is natuurlijk niet toevallig dat Mercedes vraagt om klare koffie te schenken omtrent het olieverbruik. Het onderwerp gaat al een paar maanden veelvuldig over de tongen door het fijne rookpluimpje dat de Ferrari’s wegblazen en de hevige rookontwikkeling die gepaard gaat met het opstarten van de Italiaanse bolides en die van de wagens die met een Ferrari-motor rijden.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België