logo
 

FIA verduidelijkt verbod aanpassen helmontwerp

02 maart 2015 — De FIA heeft het verbod op het aanpassen van het helmontwerp van van de F1-piloten bevestigd en in een reglement gegoten.


Een tweetal weken geleden raakte bekend dat de FIA van plan was om een verbod op het aanpassen van het helmontwerp tijdens het seizoen zou gaan invoeren. De FIA heeft nu het sportief reglement van de Formule 1 aangepast, waardoor het nu ook officieel een regel is.

F1-piloten zullen enkel nog kleine wijzigingen aan hun helmontwerp mogen doen, wijzigingen die er niet voor zorgen dat het volledig ontwerp van de helm substantieel wijzigt.

“Om er voor te zorgen dat de rijders eenvoudig van elkaar onderscheid kunnen worden terwijl ze op het circuit zijn, moet de crash helm van iedere rijder tijdens iedere race van het kampioenschap grotendeels hetzelfde ontwerp hebben,” aldus de nieuwe regel die is opgenomen in het sportief reglement van de Formule 1.

De maatregel zorgde meteen voor de nodige discussies, al moet de maatregel volgens Toto Wolff van Mercedes ook genuanceerd worden.

“Dit detail dat tijdens een vergadering van de F1-commissie besproken werd, leek te doen uitschijnen alsof we niets beter te doen hadden dan dit,” aldus Toto Wolff tegenover Sky Sports.

Volgens Wolff was de timing waarop de maatregel bekend raakte vooral slecht was, aangezien het te midden was van de debatten over kostenbesparingen en de toekomstige motoren. Wolff liet ook nog weten dat vooral de racepromotoren vragende partij waren.

“Ofwel moesten we de startnummers van de rijders enorm groot op de wagens aanbrengen, en daar waren we geen fan van, ofwel dit,” besluit Toto Wolff.

Vooral Sebastian Vettel was de voorbije jaren een kampioen in het aanpassen van zijn helmontwerp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de grootste kritiek op de maatregel van de Duitser kwam. Vettel vindt de maatregel “één grote grap”.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België