FIA: “We kunnen weinig aan de ‘party modus’ doen, het is niet verboden”

31 maart 2018 — Verschillende F1-teams zouden een verbod willen op de veelbesproken kwalificatiemodus, ofwel de 'party modus' waarmee Mercedes naar verluidt rijdt. Bij de FIA voelen ze zich echter niet geroepen om er iets aan te doen.

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Het was vooral Red Bull Racing dat een oproep lanceerde om te verplichten dat er met dezelfde motorinstellingen wordt gereden tijdens de kwalificatie en de race. Bij de FIA zijn ze echter van mening dat ze niets aan de veelbesproken ‘party modus’ kunnen doen.

Volgens de FIA kan er pas iets gedaan worden wanneer klantenteams menen dat ze niet over dezelfde motor en motorinstellingen beschikken als het fabriektsteam.

“Sommige teams suggereren dat ze mogelijk niet dezelfde power units krijgen,” zei Charlie Whiting, de racedirecteur van de FIA, tegenover ‘Motorsport.com’. “Wat die zogenaamde ‘party modus’ ook is, ik zie het nergens in een technisch document neergeschreven!” 

“Laat het ons zo stellen. Indien een klantenteam van Mercedes naar ons komt en zegt: ‘We hebben de ‘party modus’ gevraagd en we krijgen hem niet’, dan kunnen we er misschien iets over zeggen of doen.”

Los daarvan beseft ook Charlie Whiting dat de FIA weinig kan doen aan het gebruiken van verschillende modi.

“Er zijn verschillende modi met de huidige generatie motoren en we weten maar al te goed dat een motor tijdens een race van modus veranderd, er worden allerlei modi gebruikt dan,” besloot Whiting.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België