logo
 

Finishvlag vanaf 2020 opnieuw officieel eindsignaal van F1-races

05 december 2019 — Op het eerste zicht misschien geen wereldschokkende wijziging maar vanaf volgend jaar is de finishvlag die wordt gezwaaid opnieuw het officieel eindsignaal van een F1-race.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) op

Al enige tijd was het zo dat de ‘finishvlag’ een puur ceremonieel karakter had en dat de F1-races eigenlijk officieel afgevlagd werden door een lichtpaneel waarop een finishvlag te zien was.

De maatregel kwam er om debacles waarbij ‘gasten’ of ‘beroemdheden’ de race te vroeg of te laat afvlagden te voorkomen. Pijnlijk voor de FIA was echter dat dit seizoen de GP van Japan te vroeg werd afgevlagd omdat het lichtpaneel met de finishvlag te vroeg getoond werd. De uiteindelijke uitslag van de Japanse GP moest daardoor zelfs aangepast worden.

Er ontstond vervolgens opnieuw discussie over het afvlaggen van de races. Heel wat rijders ijverden ervoor om de ‘finishvlag’ te laten terugkeren als officieel afvlaggen van de race in plaats van het lichtpaneel dat momenteel samen met de finishvlag werd gebruikt maar waarbij eigenlijk alleen het lichtpaneel telde.

De FIA en haar World Motor Sport Council hebben geluisterd en beslisten dat de ‘finishvlag’ vanaf het F1-seizoen 2020 opnieuw de races officieel zal afvlaggen. Wanneer de vlag te vroeg getoond wordt geldt het lichtpaneel niet als backup en zal de race ook daadwerkelijk te vroeg afgevlagd zijn.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België