Flashback: GP van Canada 2011

05 juni 2013 — 12 juni 2011, een stralende lentedag voor ons, terwijl de F1 zich in Canada opmaakt voor een wisselvallige race. Dit bleek later nogal zacht uitgedrukt ...

De FIA besloot om de race te laten starten achter de safety car, nadat regen het hele circuit blank had gezet. Niet lang nadat de safety car was binnengereden kwam het tot een aanrijding tussen Jenson Button en Lewis Hamilton, beiden voor McLaren rijdend. De wagen van Hamilton raakte zwaar beschadigd wanneer hij een inhaalbeweging inzette op zijn toenmalige teamgenoot, die hem niet had zien komen. De McLaren moest getakeld worden, wat de safety car opnieuw naar buiten bracht.

Op dat moment was het al een stuk harder gaan regenen. Tegen ronde 26 werd uiteindelijk de rode vlag gezwaaid. Het Circuit Gilles Villeneuve stond volledig onder water. De rijders begaven zich op een wandeltempo terug naar de grid, en mochten zich opmaken voor een heel lange regenpauze. Tijdens die pauze trachtten de baanposten met man en macht om het asfalt enigszins te verlossen van al het staande water, een helse klus zo bleek.

Nadat de wedstrijd iets voor 22 uur Belgische tijd terug op gang geschoten werd, mochten de fans toch nog genieten van een uiterst onderhoudende race. Vooral Jenson Button speelde hierin een hoofdrol. De Brit werd in het begin van de race bestraft met een drive-through, waardoor hij ver terugviel. Tijdens zijn opmars na de rode vlag kwam de Brit in aanraking met Fernando Alonso. De Spanjaard kwam vast te staan op een boordsteen, wat de opgave betekende.

Voor Button was dit echter het begin van een fenomenaal slot van de race. Het circuit begon stilaan op te drogen, en alle rijders zochten de pits op voor slicks. Op een opdrogende baan was Michael Schumacher intussen de snelste van het hele veld. De Duitser was opgeklommen naar de tweede plaats, en reed op een gegeven moment zelfs meer dan een volle seconde sneller dan Sebastian Vettel. Toen de baan echter helemaal droog was, kon Schumacher geen vuist meer maken in de Mercedes. In de laatste ronden zag hij een podiumplaats verloren gaan nadat eerst Jenson Button en dan Mark Webber voorbij de Duitser waren geraakt.

Button was helemaal ontketend, en verkleinde zijn achterstand op Sebastian Vettel met reuzensprongen. De kers op de taart kwam er in de allerlaatste ronde. Een beklijvend gevecht voor de overwinning was op gang gekomen. Uiteindelijk trok Button aan het langste eind, nadat Vettel was bezweken onder de druk van de Brit, en een schuiver maakte in bocht zes. Button beschrijft de GP van Canada 2011 nog steeds als de mooiste overwinning uit zijn carrière.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België