Force India heeft ‘fundamenteel probleem’ met haar F1-bolide

13 april 2018 — Het Force India F1 team heeft naar eigen zeggen een 'fundamenteel probleem' met haar F1-bolide dit seizoen.

Sergio: “The first session was very busy with lots of aero work. It’s given us lots of information to help us understand which parts are giving the best performance. We were evaluating the new front wing and will decide tonight if we will continue using it for the rest of the weekend. The evening session went smoothly and we did all the usual things to prepare for the race. Our long run pace is still stronger than our qualifying speed and I think we can come away with some points this weekend.”

Een bericht gedeeld door Sahara Force India F1 (@forceindiaf1) op

Het is opvallend hoe slecht Force India dit seizoen presteert. De renstal die de voorbije seizoenen vierde eindigde in het constructeurskampioenschap behaalde tijdens de eerste twee races amper één schamel punt. Daarmee staat Force India voorlaatste in de wk-tussenstand en laat het alleen Williams achter zich.

Tijdens de eerste van beide wintertests ter voorbereiding van het nieuwe seizoen trad een probleem op. De ontwerpers van de wagen probeerden sindsdien om het probleem op te lossen maar grote vraag is of de renstal de data die het verzamelt daadwerkelijk kan vertrouwen.

“Het begon waarschijnlijk tussen de tests in Barcelona en Melbourne,” aldus Andy Green, de technisch directeur van Force India tegenover ‘Motorsport.com’.

“We waren enigszins wantrouwig over de data die we verkregen, of ze juist was of niet. We moesten vervolgens tests uitvoeren op de wagen en extra onderzoeken om te doen of we daadwerkelijk met een probleem zaten of niet.”

Er zou sprake zijn van een ‘fundamenteel onderliggend probleem’ waarbij de data van de CFD en de windtunnel niet correspondeert met de wagen op de baan. Volgens Green zou er geen probleem zijn met de windtunnel maar de data van de wagen op ware grote is anders dan die van de windtunnel en CFD.

“De data past niet bij de windtunnel en de CFD, het voldoet niet aan de realiteit,” aldus Green.

Zoiets zorgt er uiteraard ook voor dat Force India haar nieuwe onderdelen niet goed kan evalueren. Grote vraag is dan ook hoe snel Force India haar problemen kan oplossen en opnieuw competitief kan worden.

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België