logo
 

Force India herhaalt kunstje 2009 niet

30 augustus 2010 — Toch mag de renstal erg blij zijn met dit resultaat. Waar ze vorig jaar nog goed waren op de rechte stukken is er dankzij de F-ducts dit jaar minder terrein goed te maken. Toch halen ze één van hun beste resultaten dit seizoen hier in België.

Toegegeven, vorig jaar verwachtte niemand dat Force India ook maar in de top tien zou rijden. De verwachtingen zijn dit jaar hoger, en als je naar vorig jaar kijkt zou je moeten stellen dat Force India kwam voor de overwinning, maar zelf zijn ze realistisch genoeg om te weten dat dat nog niet mogelijk is. Regelmatig in de top-tien rijden is belangrijk, en dat deden beide Force India coureurs, met de briljante 5de plaats van Sutil als hoogtepunt.

Sutil reed heel de wedstrijd in het zog van Felipe Massa en behaalde, relatief anoniem, een erg mooie vijfde plaats. Hij bewees eens te meer goed uit de voeten te kunnen bij verraderlijke omstandigheden.

“Ik ben erg blij met deze vijfde plaats, na mijn achtste tijd in de kwalificatie”, zei Sutil. “De omstandigheden waren erg lastig en je weet steeds nooit wat het weer doet. Ik moest echt goed geconcentreerd rijden toen de regen dan weer zwaar en dan weer licht was. We hebben een geweldige race gehad en een paar mooie inhaalmanoeuvres geplaatst. Het ziet er goed uit voor Monza”

image

Vitantonio Liuzzi had een iets moeilijkere race en kwam het synoniem voor problemen tegen: Sebastian Vettel. Bij een inhaalpoging in de Bus-stop chicane reed Vettel de voorvleugel van Liuzzi in stukken, maar al ene geluk reageerde de Italiaan snel en reed meteen de pits binnen. Mede dankzij het goede teamwerk kwam hij nog op een respectabele plaats naar buiten.

Door een onreglementair inhaalmanoeuvre van Jaime Alguersuari, waarbij Liuzzi de tiende plek verloor, kreeg de Spanjaard een straf, en werd Liuzzi alsnog in de top-tien geklasseerd.

“Het was een zware race. Na de eerste stop zag het er goed uit, maar toen probeerde Vettel me in te halen in de laatste bocht, waarbij hij mijn voorvleugel eraf reed. Dat kostte ons een halve minuut en zonder dat was ik zeker achtste of beter geworden”, vertelde Liuzzi, die als elfde finishte, maar een plekje won door de straf van Alguersuari. “Ik ben erg blij dat ik weer in de punten ben geëindigd, voor het eerst sinds Canada. We hebben het hele weekend hard gewerkt om hier een punt te scoren, en om dan met twee auto’s in de finish te komen, is een mooie beloning.”

image

En als uitsmijter nog eens het interview met Adrian Sutil net voor het weekend:

F1journaal: Buiten de positie van rijder of teambaas, welke positie benijdt je het meest binnen de Formule 1?

Het enige wat ik wil is F1-rijder zijn, ik ben op niemand jaloers.

Hoe was de zomerstop van vier weken voor je? Ben je op vakantie geweest of heb je dingen gedaan waar je eerder nog geen tijd voor had?

Ik had verschillende PR-opdrachten, en moest naar Indië en Keulen gaan en had een fitness-week in de bergen. En ik had wel enkele dagen vrij, waar ik me goed geamuseerd heb.

Op dit moment is Force India verwikkeld in een juridisch conflict met Aerolab. Heb je schrik dat het team voor inbeslagnames tijdens de Italiaanse Grand Prix moet vrezen?

Hier interesseer ik me niet in. Ik doe mijn job en dat is om zo snel mogelijk te rijden gedurende het weekend en om zo goed mogelijk samen te werken met het team. Ik vertrouw op mijn team dat alles Ook is.

Het ziet er niet meteen naar uit dat Force India de prestatie van vorig jaar kan herhalen. Wat zou een bevredigend resultaat voor je zijn in Spa-Francorchamps?

We zullen zien wat mogelijk is. Voor de kwalificatie of de race gedaan is kan niemand wat zeggen. Ik ben er wel van overtuigd dat onze wagen erg goed werkt en we de mogelijkheid hebben een succesvol weekend af te ronden.

Buiten Spa-Francorchamps, chocalade, Brusselse Wafels en bier, wat vind je het leukst aan België?

Ik ken eigenlijk niet zoveel buiten het circuit, maar ik vind Spa (de stad) wel erg leuk. Dit is mijn favoriete circuit en er zijn altijd veel fans, wat ik ook super vind.

Denk je dat het circuit van Spa-Francorchamps een grote kans heeft om van de kalender te verdwijnen? Leeft dat idee onder de F1-rijders?

Hopelijk niet, ik zou de race erg missen. Ik hield er al van tijdens mijn F3-tijden, en ik haalde hier mijn eerste pole en mijn eerste overwinning, in de F3 tegen Lewis Hamilton.
Heb je een persoonlijke boodschap voor de Belgische fans en diegenen die naar de Belgische Grand Prix komen?

Geniet van de race, er zijn zoveel teams en rijders die dit seizoen voor de overwinning kunnen strijden. Het zal een fantastisch weekend worden en misschien helpt het weer wel om nog meer plezier te hebben…

Bedankt Adrian, proficiat met je top-tien kwalificatie en veel succes in de race!

image

image

image

Geschreven door Steven Peeters

Categorieën: F1journaalGP van BelgiëAdrian SutilVitantonio LiuzziRacing Point F1

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië