logo
 

Formule 1 binnenkort alleen nog maar via betaaltelevisie te bekijken?

10 juni 2012 — Bernie Ecclestone sluit niet uit dat de Formule 1 binnenkort enkel nog via een betaalzender te zien is. Hij denk daarbij in de eerste plaats aan Engeland.

image

In Italië is de Formule 1 alleen nog maar te bekijken via de betaalzender Sky. Ook in Engeland vond er dit jaar een verschuiving plaats naar de betaalzender. Tot vorig jaar was de Formule 1 in Engeland immers volledig gratis te volgen via de Britse zender BBC. Daar kwam dit seizoen echter verandering in.

In Engeland kan je immers alleen via de betaalzender Sky nog alle races van het f1-seizoen zien. Via Sky kan je naast de races ook alle kwalificaties en oefensessies live volgen. Wel is er nog een overeenkomst met de BBC, die tien races free-to-air uitzend. Dat wil zeggen dat die races niet alleen via de betaalzender te bekijken zijn.

Sky zou voor de rechten zo’n 30 miljoen euro neertellen terwijl BBC zo’n 19 miljoen euro betaald. Sky heeft echter gemiddeld ‘maar’ één miljoen kijkers, daar waar BBC in 2011 op een gemiddelde zat van ongeveer vijf miljoen kijkers. Over de kijkcijfers van BBC dit jaar zijn er geen details maar BBC zou wel reeds kijkers verloren hebben doordat de kwaliteit en het aanbod van Sky dit jaar beter is dan dat van de BBC.

Bernie Ecclestone sluit momenteel niet uit dat de Formule 1 binnenkort alleen nog maar via de betaalzender Sky te bekijken zal zijn. Interessant om weten is dat een jaarabonnement op Sky bijna 600 euro kost. Betaaltelevisie is echter steeds meer een trend aan het worden. Het heeft bovendien nog lang geduurd alvorens de Formule 1 dreigt achter de decorder te verdwijnen.

Wel moet de Formule 1 zich de vraag stellen of de betaalzenders geen bedreiging gaan vormen voor de populariteit van de sport. Het is immers eenvoudig om via de betaalzenders snel wat extra inkomsten te gaan verwerven maar als de fans de sport links gaan laten liggen dan zal de populariteit van de sport een flinke duik nemen. Uiteraard gaan er dan weer andere inkomsten verloren.

Bovendien is het ook maar de vraag hoe de teams zullen reageren op dergelijke evolutie. Minder kijkers en minder fans zorgen er immers ook voor dat de sponsors minder bereid zullen zijn om hoge bedragen neer te tellen.

Is betaaltelevisie de toekomst voor de Formule 1? Weinigen staan er alvast voor te springen ...

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België