Formule 1 op weg naar nieuw motorenreglement in 2016?

20 december 2014 — De kans is groot dat we vanaf 2016 een nieuw motorenreglement zullen hebben.


Momenteel wordt er gereden met de omstreden V6-turbomotoren die bovendien hybride zijn. Ze zijn veelbesproken omdat het geluid van de F1-bolides niet meer is wat het geweest is en omdat ze verschrikkelijk duur zijn. De motoren zouden naar verluidt zo’n 38 miljoen euro kosten.

De gevolgen dit seizoen zijn te zien. Minder interesse van de F1-fans, vooral op de circuits zelf, en twee F1-teams die het faillissement aangevraagd hebben omdat ze in financiële moeilijkheden kwamen. Er moet iets aan de kosten gedaan worden en de motor is daarbij het eerst punt dat in het vizier komt.

“Het grote probleem zijn de motoren die we niet willen en ook niet positief zijn voor het imago van de Formule 1. Ze zijn duur, zelfs verschrikkelijk duur en ze hebben waarschijnlijk voor enorm veel problemen gezorgd,” aldus Bernie Ecclestone.

Tegelijkertijd wil Mercedes niet instemmen met een gedeeltelijke opheffing van de motorbevriezing en kan er dus pas vanaf 2016 iets ondernomen worden.

De bal ligt in het kamp van de teams, want ook tijdens de vergadering van de Strategische werkgroep van de Formule 1 afgelopen donderdag werd er geen akkoord bereikt. Bernie Ecclestone wil graag terugkeren naar de vroegere V8-motoren, maar daarover werd geen akkoord bereikt. Ecclestone lanceert nu echter een oproep aan de teams om tegen januari met een oplossing te komen want anders zal hen een oplossing opgelegd worden. Nu krijgen ze nog de mogelijkheid om zelf een positieve inbreng te doen in het debat over het motorenreglement voor 2016 maar anders zal dat voor hen uitgetekend worden.

“Niemand wil de motoren veranderen, ze lijken allemaal gelukkig te zijn. De situatie is min of meer dezelfde, er werd niet veel vooruitgang geboekt. In januari is er opnieuw een bijeenkomst en dan moeten de teams iets positief kunnen voorleggen. Indien ze dat niet doen dan zullen wij hen zeggen hoe het zal verlopen,” aldus Ecclestone.

Volgens ‘Auto, Motor und Sport’ wil Bernie Ecclestone F1-motoren die luider, sterker en goedkoper zijn. De motoren zouden zo’n 1 000 pk sterk moeten zijn en opnieuw een veel beter geluid produceren. Ook zou de kostprijs van de motoren maximaal 10 miljoen euro per team mogen bedragen. Een werkgroep zou tegen de bijeenkomst in januari een voorstel moeten uitwerken en klaar hebben.

Normaal gesproken worden de V6-motoren tot en met 2020 gebruikt. Voor aan aanpassing van het motorenreglement is unanimiteit onder de F1-teams noodzakelijk. Mercedes ligt echter dwars.

“Het zal niet gebeuren, er zal geen unanimiteit zijn omdat Mercedes niet akkoord zal gaan,” aldus Ecclestone. “In 2016 kunnen we echter ook zonder eensgezindheid onder de teams iets ondernemen. Daarom draait het bij de samenkomst in januari. Ze hebben geen vooruitgang geboekt.”

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België