“Frustrerend kleuterschoolgeklets over tear-offs in de F1”

27 mei 2016 — Er is in de Formule 1 momenteel een discussie aan de gang over het gebruik van tear-offs in de Formule 1. Toro Rosso-piloot Daniil Kvyat vindt het alvast frustrerend kleuterschoolgeklets.


In de F1-paddock van Monaco is er een interessante en tegelijkertijd onvoorstelbare discussie aan de gang over het gebruik van tear-offs, de laagjes die aangebracht worden op een vizier en die verwijderd kunnen worden wanneer het zicht niet meer goed genoeg is.

Vanaf de GP van Monaco mogen de rijders de tear-offs niet meer weggooien maar moeten ze de tear-offs veilig opbergen. De maatregel wordt genomen omdat in het verleden al enkele keren is voorgevallen dat een tear of in de brake ducts van een wagen terecht is gekomen. Daardoor moesten zelfs al wagens opgeven.

Daniil Kvyat is alvast niet te spreken over de maatregel die men wil nemen. Zo mogen de tear-offs niet langer gebruikt worden tijdens de oefensessies en de kwalificatie. Tijdens de race mogen er slechts twee exemplaren gebruikt worden.

““Het is kleuterschoolgeklets, eerlijk gezegd”, zei Kvyat tegenover ‘GPUpdate’. “De één vindt dat we maar één tear-off mogen gebruiken, de ander vindt dat het er twee, nul, of tien mogen zijn. Of alleen op de wc. Ik weet het allemaal niet.”

“Voor mij is het heel eenvoudig: je hebt tear-offs gewoon nodig”, vindt Kvyat. “Zeker na twee of drie rondjes in de race, als je vlak achter andere auto’s rijdt. Er komt zoveel olie op je vizier, dat je de tear-off eraf moet halen. Als mensen dat willen verbieden, moeten ze met iets anders komen. Het gaat ook om veiligheid, het is toch belangrijk dat we goed zicht houden? Het laatste wat je wil op een circuit als Monaco is dat je geblindeerd wordt door de olie op je vizier. Door een vertroebeld vizier lijkt het alsof je een bril van min vijf op hebt.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België