“Functie van teambaas behoort tot het verleden”

08 februari 2014 — Mercedes Motorsportdirecteur Toto Wolff gelooft niet meer in het concept van één teambaas die alle beslissingen neemt. image

Sinds het vertrek van Ross Brawn als teambaas van Mercedes heeft het team uit Brackley geen nieuwe teambaas meer aangeduid. De functie die Brawn binnen het team bekleedde wordt nu uitgevoerd door Toto Wolff en Paddy Lowe samen.

Wolff gelooft niet meer in een structuur met één enkele teambaas, die alle beslissingen zelf neemt, en vindt dat de huidige managementstructuur van Mercedes de meest geschikte is voor de hedendaagse Formule 1.

“De functie van teambaas behoort tot het verleden.” verklaart de Oostenrijker. “In geen enkele andere categorie binnen de autosport, maar ook niet in de bedrijfswereld heb je nog een gelijkaardige functie.”

“In het voetbal heb je bijvoorbeeld een trainer, maar ook een team manager en iemand die zich bezighoudt met de commerciële zaken. De functie van teambaas stamt af uit de tijd van de oprichters van bepaalde teams, zoals Frank Williams of Ken Tyrell.” Ook Ron Dennis wordt genoemd door Wolff, al was Dennis nooit oprichter van een team. De Brit heeft echter wel een enorm aandeel in de grote successen die McLaren sinds de jaren tachtig behaalde.

Sinds dit jaar is de leiding van het Mercedes AMG Petronas F1 Team in handen van Toto Wolff en Paddy Lowe. Wolff concentreert zich op de commerciële zaken, terwijl Lowe zich toelegt op alle technische en sportieve aspecten van het team.

“De bedoeling van deze structuur is niet om het werk in twee te verdelen, maar om onze capaciteiten te bundelen. Dit wordt trouwens toegepast in eender welk groot bedrijf, waar de beslissingen niet meer genomen worden door één en dezelfde persoon, maar door verschillende personen, afhankelijk van hun specialiteit.”

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België