Gaan F1-piloten vanaf 2023 minder verdienen door salarisplafond?

29 oktober 2020 — Het ziet er naar uit dat er vanaf 2023 een zogenaamd 'salarisplafond' in de Formule 1 ingevoerd zal worden. Voor veel rijders zal dat zonder grote gevolgen blijven, behalve voor topverdieners zoals Lewis Hamilton.

Volgend seizoen wordt er al een ‘budgetplafond’ in de Formule 1 ingevoerd. F1-teams mogen dan nog maar 145 miljoen dollar uitgeven en geleidelijk aan wordt het budgetplafond de jaren nadien nog verder verlaagd.

Bedoeling van het budgetplafond is kosten besparen, de overlevingskansen van de F1-teams vergroten en ook de teams op het vlak van uitgaven veel dichter bij elkaar brengen. Dat laatste zou er ook voor moeten zorgen dat de sport spannender en minder voorspelbaar wordt.

Opmerkelijk aan het budgetplafond is dat niet alle uitgaven van de F1-teams daaronder vallen. Dat de salarissen van de rijders er niet onder vallen is één van de grootste kritieken op het budgetplafond. Sommige teambazen hadden dit graag gehad zodat een F1-team moet kiezen tussen meer geld spenderen aan de rijder of meer geld spenderen aan de ontwikkeling van de wagen.

Er lijkt nu echter een andere maatregel uit de bus te komen, namelijk het invoeren van een ‘salarisplafond’ voor de F1-piloten. Volgens Jonathan McEvoy van de ‘Daily Mail’ zouden de F1-teams een akkoord bereikt hebben om vanaf 2023 een salarisplafond van 30 miljoen dollar in te stellen.

Het salarisplafond zou vooral een impact hebben op rijders zoals Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton waarvan het salaris in de acht cijfers oploopt. Hamilton zijn huidig salaris bij Mercedes zou naar verluidt 45 miljoen dollar per jaar bedragen.

De Brit zijn huidige overeenkomst loopt eind dit jaar af en het is maar de vraag hoe het salarisplafond een invloed zal hebben op de contractonderhandelingen tussen Hamilton en Mercedes. Het salarisplafond zou immers 30 miljoen dollar bedragen voor twee rijders.

Gaat Hamilton serieus salaris inleveren of in de loop van de komende jaren definitief afscheid nemen van de F1? Feit is wel dat Hamilton aan het einde van zijn F1-carrière tot de rijkste sporters ter wereld zal behoren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lewis Hamilton (@lewishamilton) op

Black Friday 2020Black Friday 2020

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België