Gasly: “Toro Rosso en Honda moeten optimistisch blijven”

29 maart 2018 — Toro Rosso-rijder Pierre Gasly roept zijn team en nieuwe partner Honda op om optimistisch te blijven na een mislukte openingsrace in Australië.

Een bericht gedeeld door Scuderia Toro Rosso (@tororosso) op

Na drie jaar van kommer en kwel bij McLaren zakte Honda met nieuwe partner Toro Rosso vol vertrouwen af naar Australië voor de de eerste race van het seizoen. De formatie uit Faenza had immers twee zorgeloze testweken achter de rug maar met een laatste plaats voor Brendon Hartley en een uitvalbeurt voor Pierre Gasly na dertien ronden kunnen we niet anders dan van een teleurstellend weekend spreken.

“Dit was absoluut niet de start waarop we hadden gehoopt,” vertelt Gasly aan de officiële F1-website. “We zijn teleurgesteld omdat we goede testen achter de rug hebben en dat de eerste problemen zich manifesteren tijdens de eerste race.”

“Ik ben teleurgesteld maar we moeten vooruitkijken naar Bahrein en al het positieve van dit weekend meenemen en leren uit het negatieve. Dat geldt zowel voor mij als voor het team, zo zullen we sterker zijn in Bahrein.”

“Natuurlijk wisten we wel dat we tegen dit soort problemen konden aanlopen nadat de testen positief waren verlopen. Ik denk dat we vooral optimistisch moeten blijven want het is niet omdat we nu een probleem hebben dat dat elk weekend zo zal zijn.”

“Het belangrijkste is dat we de oorzaak van het probleem begrijpen. Het is voor niemand in het team leuk, niet voor Toro Rosso, niet voor Honda en niet voor ons als rijders. Maar ik ben er zeker van dat iedereen er alles aan zal doen om de problemen te begrijpen en ervoor zal zorgen dat ze niet meer voorkomen in de volgende races.”

Gasly gaf mee dat de power unit zichzelf verschillende keren aan- en uitschakelde terwijl hij terug naar de pits reed.

“Het komt erop neer dat er geen informatie was voordien en toen ik volgas uit bocht twaalf kwam hield de motor ermee op, schakelde weer in, dan weer uit en weer in. Toen zat ik vast in eerste versnelling en was ik bijgevolg heel traag, daarna keerde ik terug naar de pits en zat de race erop.”

Zoals bekend mogen er vanaf dit seizoen nog maar drie verbrandingsmotoren, drie turbo’s en evenveel MGU-H gebruikt worden. We weten dat het probleem bij Gasly zich situeerde in de MGU-H maar Honda heeft nog niet laten weten of ze het bewuste onderdeel kunnen hergebruiken.

Met die nieuwe regels in het achterhoofd ziet niemand graag dit soort problemen opduiken in de eerste GP van het seizoen, ook Pierre Gasly niet.

“Ik zal niet liegen, het is een serieuze tegenvaller maar het is wat het is en iedereen zal zijn best doen om er het beste van te maken de komende races.”

“De regels zijn er voor iedereen. Onze testen verliepen vlekkeloos, het is spijtig dat we nu tegen deze problemen aanlopen. Ik had liever gehad dat we dit soort problemen op de laatste testdag gehad hadden en hier een probleemloos weekend hadden afgewerkt.”

“Het zal niet gemakkelijk worden, dit betekent dat we waarschijnlijk op een bepaald punt een gridstraf zullen krijgen maar daar wil ik nu nog niet aan denken. Ik wil gewoon aan de volgende race denken en er een goed weekend van maken,” besluit Gasly.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België