logo
 

Geen bestraffingen voor rijders die DRS onder gele vlag zouden gebruikt hebben

14 april 2013 — Na afloop van de race was er een onderzoek naar heel wat rijders die DRS zouden gebruikt hebben terwijl er een gele vlag was. De FIA heeft nu laten weten dat er geen bestraffingen volgen.

image
Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel, Jenson Button, Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Valtteri Bottas,Max Chilton en Mark Webber, het zijn allemaal rijders die een onderwerp waren van een onderzoek door de wedstrijdleiding na afloop van de race. Ze zouden DRS gebruikt hebben terwijl er een gele vlag was.

Het onderzoek kwam er dus nadat er vermoed werd dat heel wat rijders DRS zouden gebruikt hebben terwijl er een gele vlag op de baan was. Indien er rijders bestraft waren geweest, dan had dat mogelijk grote gevolgen kunnen hebben voor de puntenverdeling en uitslag van de GP van China.

Geen enkele rijder wordt echter bestraft, dat liet de FIA enkele uren na afloop van de GP van China weten. Volgens de stewards was er immers sprake van verzachtende omstandigheden.

“Er was een vertraging van ongeveer een minuut tussen het tonen van de gele vlaggen en de officiële mededeling op het systeem,” valt er te lezen in de beslissing van de wedstrijdleiding. “Het electronisch systeem dat er voor moet zorgen dat DRS niet actief is tijdens een gele vlag werkte niet. De rijders moesten dan ook vertrouwen op de info die de teams gaven alsook de notificatie die hen voor aanvang van de race was meegedeeld. Dit zorgde voor de nodige verwarring.”

De stewards verwijzen hiermee naar het feit dat voor de derde race op rij het notificatiesysteem op het stuur van de rijders niet werkte.

“Het gebruik van DRS vond plaats op het langste rechte stuk, waar een groen licht werd getoond,” was het derde argument dat werd aangehaald om de rijders niet te bestraffen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van China

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België