Geen FRIC meer vanaf GP van Duitsland: “McLaren verwijdert controversieel systeem”

15 juli 2014 — Er is de voorbije dagen veel te doen geweest rondom het gebruik van FRIC in de Formule 1. McLaren laat weten dat het het systeem tegen komend raceweekend zal verwijderen.

image
Een FRIC-ophanging wordt reeds langer gebruikt in de Formule 1 maar de FIA heeft laten weten dat het zo snel mogelijk van dat systeem vanaf wil. Na de GP van Groot-Brittannië liet de FIA via een brief aan de teams weten dat er mogelijk vanaf de GP van Duitsland niet meer met dergelijke ophanging gereden mag worden. Enkel indien alle teams het eens zijn om het systeem tot het einde van het seizoen te behouden zal er nog mee gereden mogen worden.

Vanaf 2015 wordt de FRIC-ophanging sowieso verbannen uit de Formule 1. Bij een FRIC-ophanging zijn de voorste en achterste ophanging op een hydraulische manier met elkaar verbonden. Het doel is om de hellende bewegingen die een wagen maakt bij het accelereren en afremmen, alsook het nemen van bochten te verminderen. Het uiteindelijk doel hiervan is om de aërodynamische prestaties van de wagen te verbeteren.

De plotse verbanning van het systeem komt er nadat waarschijnlijk enkel teams zo ver zijn gegaan in de ontwikkeling van het systeem zodat ze de hellende en rollende bewegingen zo goed als volledig hebben kunnen vermijden. Daardoor overtreden ze mogelijk artikel 3.15 uit het technisch reglement. Daarin staat dat een wagen niet voorzien mag worden van beweegbare onderdelen die de aërodynamische prestaties kunnen beïnvloeden (enkel DRS mag hierop een uitzondering vormen).

De meeste teams namen hun voorzorgen reeds door vorige week tijdens de F1-test in Silverstone hun wagens ook te laten rijden zonder het FRIC-systeem. Het ziet er nu ook naar uit dat de teams de rest van het seizoen zonder FRIC zullen afwerken. Aanvankelijk lieten heel wat teams weten dat ze wensten om het systeem te behouden, maar enkele teams zouden nu alsnog tegen het behoud zijn, waardoor een verbanning vanaf de GP van Duitsland zich opdringt.

Het team van McLaren heeft nu laten weten dat het komend weekend zonder FRIC zal rijden. Mogelijk doet het dit uit voorzorg. Wanneer er geen unaniem akkoord is om met FRIC te rijden riskeert ieder team dat met FRIC rijdt om een protest tegen zich ingediend te krijgen door een team dat niet met FRIC rijdt.

“McLaren heeft niet de intentie om met een FRIC-ophanging te rijden tijdens de GP van Duitsland,” zei een woordvoerder van McLaren tegenover Autosport. “McLaren zal zich in overeenstemming brengen met wat de FIA vraagt.”

Waarschijnlijk volgen dus ook de overige F1-teams want geen enkele renstal zal het risico willen nemen om met FRIC te rijden. De GP van Duitsland belooft dan ook een interessant raceweekend te worden met mogelijke verschuivingen in de krachtsverhoudingen tussen de teams onderling.

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België