logo
 

Geen GP van België in 2013?

09 januari 2012 — Opnieuw donkere wolken boven het circuit van Spa-Francorchamps. Deze keer niet letterlijk vol regen maar figuurlijk donkere wolken want de kans is groot dat er in 2013 geen GP van België zal plaatsvinden ...

image

Gisteren raakte bekend dat de GP van Frankrijk in 2013 bijna zeker opnieuw op de F1-kalender zal terugkeren. Een voorlopige datum is er ook al: 1 september 2013.

Ja, u leest het goed. Dat is hetzelfde raceweekend als wanneer normaal gesproken de GP van België jaarlijks doorgaat op het circuit van Spa-Francorchamps. En dat kan geen toeval zijn, zeker als je weet dat er reeds enkele maanden aan een plan wordt gewerkt om afwisselend de GP van België en de GP van Frankrijk te organiseren.

Eerst en vooral is het een publiek geheim dat de organisatie achter de GP van België, Spa Grand Prix, het de voorbije jaren steeds erg moeilijk heeft om een financieel gezonde basis te vinden voor de organisatie van het evenement. Vooral de bezoekersaantallen vallen de laatste jaren serieus tegen. Niet merkwaardig als je weet dat de GP van België één van de duurste F1-races op de kalender is. Gelukkig heeft de organisatie nu ook begrepen dat het anders moet en verlaagde het de tickets voor de race in 2012 aanzienlijk (Tickets GP van België 2012 een stuk goedkoper).

Daarnaast hebben de organisatoren uiteraard ook heel wat sponsors nodig om het financieel plaatje te doen kloppen. Voor 2012 kan Spa Grand Prix daarvoor opnieuw rekenen op Shell als titelsponsor. België is echter een klein land met weinig nationale bedrijven die de investeringen kunnen dragen, laat staan dat de kosten-batenanalyse positief zou uitdraaien. Veel bedrijven zijn immers hoofdzakelijk alleen in België actief, terwijl er wel een internationaal prijskaartje aan de eventuele sponsoring hangt.

Het huidige contract loopt dit jaar af en en de toekomst is momenteel dan ook erg onzeker. Etienne Davignon van Spa Grand Prix liet enkele maanden geleden reeds verstaan dat het afwisselend organiseren van de GP van Frankrijk en de GP van België een goed alternatief zou zijn. Nu het er naar uitziet dat de GP van Frankrijk in 2013 op de kalender zal staan zullen de Belgische F1-fans waarschijnlijk tot 2014 moeten wachten om opnieuw een F1-race in eigen land te mogen aanschouwen.

Maar niet getreurd, uiteraard is er eerst nog de GP van België 2012 ...

image

Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van België

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië