Gerhard Berger: “Teamorders bij Ferrari zijn verkeerd”

20 april 2019 — Voormalig Ferrari-rijder Gerhard Berger heeft een duidelijke mening over de teamorders bij de Scuderia. Tegenover ‘Motorsport’ vertelt de tienvoudige GP-winnaar: “Hoezeer ik Vettel ook mag, dit is verkeerd.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) op

De teamorders van Ferrari blijven de gemoederen beroeren, Gerhard Berger vindt het fout wat Ferrari doet. De negenenvijftigjarige Oostenrijker windt er geen doekjes om: “Hoezeer ik Vettel ook mag en leuk vind hebben we hier met Leclerc een jongen die klaar is en in staat om mee te strijden voor de titel. Ik ben niet van de mening dat het voldoende is om te zeggen: ‘Deze rijder is ervaren en de andere nog niet dus zetten we alles op de ervaren man. Dat is fout.’”

“Het hangt natuurlijk altijd van de situatie af,” gaat Berger verder. “Vorig jaar in Monza liet de toenmalige teambaas Maurizio Arrivabene weten dat zijn beide rijders hun kans mochten gaan. Maar toen bevonden we ons al in de eindfase van het kampioenschap.”

“Het was toen duidelijk dat als er nog een Ferrari-rijder een kans maakte op de titel het niet Raikkonen zou zijn maar Vettel. Moest ik in de plaats van Arrivabene geweest zijn zou ik dat anders gedaan hebben. De vraag moet zijn: ‘Hoe kan ik de WK-kansen van een bepaalde rijder optimaliseren?’ Dat doe je echter niet in de eerste twee races, daar ben ik het niet mee eens.”

Berger vindt dat Vettel zich in een lastig parket bevindt, hij moet niet alleen rekening houden met Lewis Hamilton maar hij krijgt ook af te rekenen met concurrentie uit eigen huis in de persoon van de jonge Charles Leclerc. Hij verdedigt ook de keuze van Ferrari om de jonge Monegask een auto te geven dit seizoen.

“Bij Ron Dennis en McLaren was het zo, bij Williams was het zo en bij Ferrari moet het ook zo zijn dat je altijd moet proberen om de best mogelijke rijder in je auto te hebben. Op die manier kan je ook alles uit je auto halen.”

“Het was voor iedereen duidelijk dat Leclerc talent heeft en de timing was juist om hem naar Ferrari te halen. Ik zie Charles als een uitzonderlijk talent, net zoals we dat bij Max Verstappen al gezien hebben. De stijl van Leclerc is vergelijkbaar.”

“Een andere jonge rijder die me in 2019 al bekoord heeft is Lando Norris. Die goede resultaten had ik niet echt van hem verwacht. Ik vind het geweldig hoe deze jonge mannen de sport binnenkomen en meteen geweldige prestaties laten zien,” besluit Berger.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België