Gisteren was een historische dag voor de Formule 1

05 juli 2014 — Gisteren schreef Susie Wolff, de testpilote van Williams, geschiedenis. Voor het eerst in 22 jaar nam er immers een vrouw deel aan een oefensessie in de Formule 1.


Het was van 1992 geleden, toen Giovanna Amati in een Brabham deelnam aan een oefensessie in de Formule 1, dat er nog eens een vrouw tijdens een officieel moment in een F1-bolide plaatsnam. Uiteraard heeft Susie Wolff al deelgenomen aan testdagen maar echt tijdens een raceweekend in actie komen, dat gebeurde pas gisteren.

Susie Wolff was zeer enthousiast om eindelijk tijdens een raceweekend in actie te kunnen komen. Ze telde de dagen of, maar toen het zover was sloeg het noodlot toe: een probleem met de oliedruk ...

“Dit is zeer frustrerend”, zei Susie Wolff tegen Sky Sports. “Er is enorm veel werk gegaan in de voorbereiding van deze oefensessie en om dan maar één snelle ronde te kunnen rijden, dat is enorm balen. Dit is echter Formule 1 en zo kan het nu eenmaal ook lopen. We moeten echter optimistisch blijven. Ik wil het team graag bedanken voor deze kans, ook al heb ik maar anderhalve ronde echt gas kunnen geven.”

Susie Wolff is de dochter van Paul Stoddart, die we kennen als voormalig eigenaar van het Minardi F1-team . Susie Wolff is getrouwd met Toto Wolff, grote baas bij Mercedes Motorsport en dus ook actief bij het Mercedes F1 team. Vroeger was Toto Wolff actief bij Williams maar hij maakte de overstap naar Mercedes. Toto Wolff is trouwens nog steeds mede-aandeelhouder bij Williams, al verkocht hij onlangs wel een deel van zijn aandelen.

Er zijn slechts twee vrouwen die ook deelnamen aan een F1-race: de Italiaanse Maria Teresa de Filippis nam in 1958 deel aan drie races. Haar beste resultaat was de tiende plaats tijdens de GP van België. Jammer genoeg kreeg men toen nog geen punten voor een tiende plaats.  Lella Lombardi, eveneens een Italiaanse, reed twaalf races in de Formule 1 en dat in 1975 en 1976. Haar beste resultaat was een zesde plaats tijdens de GP van Spanje in 1975. Tot op vandaag is ze de enige vrouw die ooit wk-punten behaalde in een F1-race, zei het dan wel een half punt.

Uiteraard was Susie Wolff teleurgesteld na de technische problemen waardoor ze haar wagen aan de kant moest plaatsen. Of zoals Susie Wolff het zelf op Twitter verwoorde: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden ...”

Binnen twee weken krijgt ze echter een nieuwe kans want ook dan mag ze deelnemen aan een oefensessie, deze keer tijdens het raceweekend van de GP van Duitsland.

Black Friday 2020Black Friday 2020

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België