logo
 

GP USA: Raceverslag

18 november 2012 — Vandaag vond de voorlaatste en 19de manche van het wereldkampioenschap plaats. Greep Vettel vandaag zijn derde titel, of wist Alonso zijn vel nog te redden?

Eerder voor de race werd al bekend dat de versnellingsbak van Felipe Massa “vervangen” werd. Een puur tactische zet van Ferrari aangezien ze deze helemaal niet gewisseld hebben maar enkel de verzegeling van de versnellingsbak verbroken werd. Dit had als voordeel dat Alonso nog een plaats naar voor kon schuiven en vanop de propere kant van de piste de race kon aanvatten.

Toen de lichten doofden ging het er in de eerste bocht heel braaf aan toe. Hamilton verloor een plaats aan Webber, Alonso wist de 4de plaats te grijpen. Hamilton wist Webber echter onder druk te zetten en in de vierde ronde wist hij de Australiër te passeren. Schumacher kreeg het moeilijk en werd door verschillende wagens zwaar onder druk gezet. Na zeven ronden was hij al teruggezakt naar de negende positie. Romain Grosjean maakte een stuurfout en moest hier zwaar voor boeten aangezien hij zijn plaats in de top 10 kwijt was. Hamilton trok zich van de hele heisa niets aan en naderde langzaam maar zeker op Vettel.

Ondertussen zat Räikkönen vast achter Hülkenberg. De Fin bleef echter niet bij de pakken zitten en passeerde de Duitser op spectaculaire wijze.Hamilton reed met het mes tussen de tanden en na 17 ronden naderde hij in de DRS-zone van de Duitser. Vervolgens kregen we echter een coup de theatre toen Webber zijn wagen in het gras moest parkeren. Hamilton kon vervolgens het tempo van Vettel niet meer volgen en moest 2,5 seconden prijsgeven.

In ronde 21 kwamen zowel Alonso als Hamilton pitten. Bij Alonso verliep de pitstop niet zonder problemen waardoor de Spanjaard wat tijd verloor. Na zijn pitstop zat Button hem op de hielen en Alonso had verschrikkelijk veel moeite om zijn positie te behouden.

In ronde 24 wist Hamilton de tweede positie van Räikkönen af te snoepen die op de tweede positie reed omdat hij nog niet had gepit. Räikkönen kwam net achter Alonso terecht. De Fin had ook last van zijn banden en werd gepasseerd door een Toro Rosso. Hamilton wist ondertussen opnieuw op 2 seconden van Vettel te naderen. Toen uiteindelijk ook Massa kwam pitten kwam hij voor Räikkönen en de Toro Rosso terecht, maar de Braziliaan kon geen vuist maken.

Hamilton bleef maar plankgas geven en dat leverde heel wat moois op. In ronde 34 wist hij opnieuw in de DRS-zone te kruipen. In ronde 36 vond Button het welletjes en ging hij eindelijk een nieuw stel sloffen halen. Hierdoor belandde Alonso opnieuw op P3. Uiteindelijk wist ook Massa Räikkönen te passeren toen de Fin een stuurfoutje maakte.

In ronde 43 gebeurde het dan eindelijk, Hamilton wist Vettel te passeren dankzij DRS. Ook Button wist een plaatsje te winnen, dit ten koste van Räikkönen. Vettel gaf zich echter niet zomaar gewonnen en wist terug te naderen op Hamilton. De Brit kreeg de zege duidelijk niet cadeau van de jonge Duitser.

Vettel wist echter nooit een aanval op de McLaren in te zetten en uiteindelijk wist Hamilton zich tot de eerste winnaar van het circuit in Austin te kronen. Alonso houdt zijn titelkansen dankzij de overwinning van Hamilton nog levend, al is het overduidelijk dat Ferrari en Alonso volgende week in Brazilië volop aan de bak zullen moeten…

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België