GP Bahrein: raceverslag.

22 april 2012 — Vandaag was het dan zover en vond de zeer controversiële race in Bahrein plaats. De race in Bahrein is de laatste race voor het F1-circus naar Europa trekt, en voor een keer moesten we niet onze wekker zetten zodat we lekker lang konden uitslapen.

Eerder zorgde Sebastian Vettel al voor de verrassing door de pole te grijpen, iets wat dit jaar voor de jonge Duitser moeilijker lijkt dan vorig jaar toen hij over de concurrentie heen walste. Hamilton vertrok vanop de tweede plaats, Mark Webber greep de derde stek. Nico Rosberg kon zijn prestatie van vorige week niet herhalen en moest vanop de vijfde plaats vertrekken, net achter Jenson Button.

Bij het doven van de lichten wist Vettel zijn koppositie te behouden. Alonso maakte een blitsstart en wist vier plaatsen te winnen. Rosberg was pechvogel van dienst en reed in de tweede rond slechts op de negende plaats. Felipe Massa was in bloedvorm en wist in de derde ronde de zevende positie van Raikkönen af te snoepen. Iets later moest Webber de duimen leggen tegen de Lotus van Grosjean waardoor de Fransman op de derde positie terechtkwam. Felipe Massa kon zijn zevende plaats echter niet lang vasthouden en moest Raikkönen terug laten passeren.

In de zevende ronde moest Hamilton het onderspit delven toen Grosjean met behulp van DRS de McLaren wist te verschalken. Ook Button werd bedreigd door een Lotus een moest Raikkönen laten passeren. Niet veel later ging de Fin ook dankzij zijn DRS met gemak voorbij Fernando Alonso.

In de tiende ronde was het dan tijd voor de eerste pitstops en gingen Webber, Alonso en Button pitten. Hamilton, die net ervoor al was gaan pitten , had veel tijd verloren wegens een probleem tijdens zijn pitstop en viel verschillende posities terug. Een paar ronden later ging Vettel pitten waardoor Di Resta op de eerste plaats terechtkwam. Een paar ronden later wist Vettel echter al zijn koppositie te heroveren. Mark Webber moest vervolgens Raikkönen laten passeren, Fernando Alonso slaagde er niet in om beide McLarens achter zich te houden. Niet veel later kwam Rosberg de Spanjaard onder druk zetten.

In de 22ste ronde had Vettel een vijftal seconden voorsprong op Romain Grosjean. Raikkönen was ondertussen al onder de versnellingsbak van zijn teamgenoot gekropen. Button voerde ondertussen zijn tweede pitstop uit, vele anderen volgden. Vervolgens moest Alonso Nico Rosberg laten passeren waardoor de Ferrari-piloot terugviel naar de negende plaats. De Spanjaard was woedend, de Duitser liet immers geen plaats voor de Ferrari waardoor Alonso buiten de piste moest rijden. Hamilton had opnieuw problemen bij zijn pitstop en verloor opnieuw vele kostbare seconden. In ronde 25 reed hij achter Alonso en Massa op de elfde positie. Raikkönen verbaasde vriend en vijand en was ondertussen al op twee seconden van Vettel genaderd.

In ronde 28 kregen we het bericht dat de stewards het incident tussen Alonso en Rosberg zouden onderzoeken, niet geheel onterecht als je het aan ons vraagt. We werden getrakteerd op een paar mooie gevechten, Alonso, Massa en Hamilton zaten op een zakdoek van elkaar en lieten ons op het puntje van onze stoel zitten. Raikkönen zette zijn goede reeks verder en zat al op 1,1 seconde van Vettel.

Raikkönen zat Vettel op de hielen maar slaagde er nmaar niet in om de Duitser te passeren. Romain Grosjean profiteerde van het gevecht en wist een beetje achterstand op zijn teamgenoot in te halen. In ronde 40 deden zowel Vettel als Raikkönen hun pitstop. Ze kwamen in dezelfde posities terug buiten maar de Fin verloor wel een beetje tijd op Vettel. Vettel was nu duidelijk de snelste, na twee ronden zat Raikkönen immers al op een achterstand van drie seconden.

Vanaf ronde 48 wist Raikkönen opnieuw te naderen op Vettel. De Fin had duidelijk zijn banden beter verzorgd dan de leider van de race. Zouden we in deze race nog een verrassende wending krijgen? Het zag er niet zo naar uit aangezien Vettel zijn voorsprong in de 51ste ronde opnieuw wist te vergroten.In het peloton wist Rosberg Di Resta te verschalken en greep de vijfde plaats.

Op drie ronden voor het einde had McLaren weer pech. Jenson Button moest een onvoorziene pitstop uitvoeren en verloor kostbare plaatsen, hij kwam terug buiten in de dertiende positie. Twee ronden later zat de race er echter op voor de Brit en kwam hij de pits binnen.

Vettel trok zich daar echter niets van aan en reed naar de overwinning. Raikkönen en Grosjean vervolledigden het podium. Mark Webber greep de vierde plaats. Vervolgens volgden Rosberg, Di Resta, Alonso. Pechvogel Hamilton strandde op de achtste positie en Felipe Massa greep zijn eerste punten van het seizoen.

 

 

 

 

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België