logo
 

GP Brazilië: Raceverslag

25 november 2012 — Vandaag was de dag aangebroken waar de F1-fans al het hele jaar naar uitkeken, vandaag kregen we te weten wie zich tot jongste drievoudig wereldkampioen ooit ging kronen. Ging de regen roet in het eten gooien van Sebastian Vettel? Of moest Alonso het onderspit delven?

Tranen en drama bij de start, op een andere manier kunnen we het gewoonweg niet verwoorden. Alonso maakte een goede start, Vettel verloor de controle over zijn wagen en ging dwars. De Duitser verloor vele plaatsen maar kon wel nog verder. Niet veel later maakte Alonso een fout door het natte wegdek en verloor hij een plaats aan Hülkenberg.

Massa zat net achter zijn teamgenoot en wist zijn kopman optimaal te beschermen tegen de opstormende Webber. Vettel wist redelijk snel terug te klimmen naar de top 10 en was in ronde 12 al opnieuw virtueel wereldkampioen.

Vele wagens kwamen intermediates halen, inclusief Alonso en Vettel. Hamilton deed hetzelfde, maar had zoals vaker een probleem tijdens zijn pitstop. Jenson Button bleef ondertussen gewoon op zijn slicks doorrijden. Na de pitstop wist Alonso snel op te klimmen naar de 4de plaats, Vettel reed achtste. Massa reed nog steeds op slicks, en moest na een tijdje zijn achterliggers laten passeren, onder wie ook Vettel.

Vooraan in de race was er ook heel wat actie, zo wist Nico Hülkenberg Jenson Button zwaar onder druk te zetten, in ronde 19 greep de Duitser de leiding. In ronde 19 kwamen verschillende toppers, waaronder Alonso, binnen voor droogweerbanden. Vettel bleef buiten, waardoor hij op P3 reed terwijl Alonso P8 rondreed. Een ronde later kwam Vettel echter ook binnen.

In ronde 23 kregen we bezoek van de Safety Car wegens brokstukken op de baan, 5 ronden later was het gelukkig opnieuw tijd om te racen. Alonso P4, Vettel zat net achter hem. Bij de restart kregen we echter weer een verrassing toen Webber en Kobayashi Vettel probeerden te passeren. Webber ging wijd en Kobayashi wist Vettel te verschalken. Even later wist hij ook Alonso te passeren, maar Alonso wist zijn positie 1 ronde later terug te pakken dankzij DRS. Massa reed ondertussen de race van zijn leven en bewees dat hij zijn contractverlenging op basis van de laatste races verdiend heeft. In ronde 34 ging Massa voorbij Vettel, een paar ronden later wist hij ook Kobayashi te pakken.

Aangezien Alonso nog steeds op P4 reed was Vettel virtueel wereldkampioen, maar ondertussen kregen we het bericht dat er nog een tweede regenbui op komst was. Kregen we nog een verrassing zoals in de eerste tien ronden van de race? In ronde 49 greep Hamilton de leiding nadat Hülkenberg in de fout ging. In ronde 52 gingen verschillende piloten nieuwe banden halen, allemaal intermediates. Vettel kwam in ronde 53 binnen, en koos voor slicks.

Raïkkönen maakte een foutje, ging van de baan, en ging ondertussen even het oude circuit van Interlagos verkennen. Toen Hülkenberg Hamilton probeerde te passeren liep het grondig fout, de 2 maakten contact en het eindigde in brokken. Oook voor Red Bull ging het mis, Vettel moest opnieuw binnen komen voor intermediates terwijl het team niet klaar was.  Alonso reed ondertussen op P3. In ronde 57 kwam Alonso ook Intermediates halen. Hülkenberg kreeg ondertussen een drive-through wegens het ongeluk met Hamilton.

Alonso reed in ronde 60 op de derde stek, terwijl Massa net voor hem reed. Button reed nog steeds rond aan de leiding, Vettel klampte zich vast aan P7. Een paar ronden later liet Massa Alonso passeren, waardoor Vettel aan zijn zevende positie nog net genoeg had om de titel te veroveren.

Even later liet Schumacher Vettel passeren, waardoor de enige optie die voor Alonso overbleef de race winnen was. Di Resta crashte in de voorlaatste ronde zwaar, waardoor de race onder Safety Car eindigde en er dus geen inhaalacties meer mogelijk maken. Button won de race, Alonso eindigde tweede en Massa vervolledigde het podium. Vettel haalde de zesde positie, en kroont zich zo tot jongste drievoudig wereldkampioen ooit.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België