GP Monza: Raceverslag

09 september 2012 — Een week na een onvergetelijke race in Spa-Francorchamps vond al de volgende manche uit het wereldkampioenschap F1 plaats. Monza is uiteraard heilige grond voor iedereen die met een Ferraribril door het leven stapt, de vraag was dan ook of de Italiaanse bolides vandaag McLaren nog iets in de weg konden leggen. En wat mochten we verwachten van D'Ambrosio?

Felipe Massa maakte een blitsstart en wist meteen Jenson Button te verschalken, al gaf de Brit zich niet meteen zonder slag of stoot gewonnen. Ook Alonso kwam goed uit de startblokken, na 3 ronden reed de Spanjaard al op de zesde positie. Jerome reed in de vierde ronde op de vijftiende positie. Mark Webber maakte geen al te beste indruk en verloor drie posities in het begin van de race.

In de negende ronde kreeg Jean-Eric Verge te maken met een technisch defect. Zijn achterwielophanging gaf de geest waardoor de onfortuinlijke piloot de controle verloor over zijn bolide en het gras opzocht. Gelukkig raakte er bij het incident niemand anders betrokken. Jerome D’Ambrosio werd in de vijftiende ronde gepasseerd door Nico Hulkenberg. Onze landgenoot viel hierdoor terug naar de zestiende positie.

In de negentiende ronde moest Felipe Massa zich gewonnen geven en zijn tweede positie afstaan aan Jenson Button. De Braziliaan kwam daarop prompt de pitbox binnen voor een nieuw stel rubber. McLaren trok daarop aan de alarmbel en verwittigde Button dat hij zich moest reppen om bij zijn pitstop zijn positie niet terug te verliezen.

in de twintigste ronde kwamen Vettel en Alonso samen pitten. Vettel was iets sneller en wist in extremisch zijn plaats te behouden. Beide kemphanen kwamen achter Massa terecht, die al vloekend achter zijn stuur zat aangezien hij vast zat in het verkeer.

Vettel en Alonso streden ondertussen voor de vijfde positie. Alonso wist op een bepaald moment Vettel bijna te passeren, maar de Duitser liet geen plaats en duwde de Spanjaard prompt met beide wielen het gras is. Hing er voor Vettel een sanctie in de lucht? In de 29ste ronde nam Alonso uiteindelijk wraak en wist hij de Red Bull te passeren. Even later kreeg Vettel voor zijn manoeuvre een drive-through penalty aangesmeerd.

In de 34ste ronde kregen we echter een verrassing van formaat, Jenson Button moest zijn wagen met een technisch defect aan de kant parkeren. Hierdoor mag de Brit zijn titelambities wellicht definitief in de kast opbergen.

Perez en Räikkönen lieten ons op het puntje van onze stoel zitten met verschillende inhaalacties. Beide piloten wisselden verschillende keren van positie, waarin Perez zich bijzonder sterk toonde. Luca Di Montezemolo zal het ongetwijfeld graag gezien hebben. Zijn beide piloten streden ondertussen voor de tweede en derde plaats. Alonso greep uiteindelijk de tweede positie dankzij DRS.

Felipe Massa werd ook onder druk gezet door Perez. De onfortuinlijke Braziliaan zag in de 44ste ronden zijn podiumplaats in rook opgaan toen een veel snellere Perez hem passeerde. De Mexicaan was ook duidelijk sneller dan Alonso, zou Alonso Perez kunnen weerhouden?

Het werd echter snel duidelijk dat dit niet het geval zou zijn en Perez reed in ronde 47 op de tweede positie. Hamilton werd ondertussen aangemaand om een beetje gas bij te geven aangezien Perez ook op hem snel wist te naderen.

In de 48ste ronde moest Vettel ook zijn wagen aan de kant parkeren wegens een technisch probleem. De Duitser eindigde zo buiten de punten en zag zo uiteraard zijn achterstand op Alonso weer vergroten. Niet veel later werd het nog dramatischer voor Red Bull, Mark Webber ging in de fout en spinde. De Australiër had echter ook last van een technisch mankement en parkeerde zijn wagen in de garage van red Bull.

Hamilton controleerde uiteindelijk de race en greep de overwinning. Perez reed zichzelf op schitterende wijze in de spotlights en nam de tweede podiumplaats. Alonso doet na zijn crash in Spa schitterende zaken in het klassement en werd op het podium toegejuicht door een uitzinnig publiek. Jerome D’Ambrosio reed een anonieme maar goede race en belandde op de dertiende stek.

Laatste kans: Sakhir Grand Prix (RtAD) Spel 2020. Win 2.500 Euro met 5 Euro!

 Sint 2020 Sint 2020

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België