logo
 

GP Singapore: Raceverslag

23 september 2012 — Vandaag vond de race in Singapore plaats. Vraag van de dag was of Fernando Alonso de schade op het Marina Bay-circuit kon beperken. Lewis Hamilton stond immers op pole en kon vandaag de winnaar van het weekend worden door in het klassement dichter bij Alonso te kruipen. En wat met Pastor Maldonado die vanop de tweede stek mocht vertrekken? Zou de Venezolaan opnieuw voor brokken zorgen?

De start verliep, in tegenstelling tot in Spa, deze keer zonder zware botsingen, al kregen we in de twee ronde de melding dat er een onderzoek was gestart aangezien sommige wagens in de eerste en tweede bocht op illegale manier posities zouden hebben gewonnen. Vettel wist ook bij de start meteen Maldonado te verschalken, en de Venezolaan moest uiteindelijk ook nog Button voor zich dulden.

In ronde negen was Mark Webber de eerste van de koplopers die pitte, de Australiër schakelde over op de hardere bandensoort. Niet veel later deed Vettel hetzelfde, vrij logisch aangezien Jenson Button in sneltempo naderde op de Duitser. Na zijn pitstop viel de Duitser terug op de twaalfde positie achter Sergio Perez. In ronde vijftien hadden alle koplopers al gepit en waren ze allemaal overgeschakeld op de hardere bandensoort.

In de tweeëntwintigste ronde sloeg het noodloot toe voor Lewis Hamilton; de Brit moest opgeven met een kapotte versnellingsbak. Verschrikkelijke gebeurtenis voor Lewis, die vandaag een schitterende zaak kon doen in het wereldkampioenschap. Vettel kwam aan de leiding, daarna volgden Button, Maldonado en Alonso.

In ronde dertig kwamen Alonso en Maldonado samen pitten, beide kemphanen kwamen in dezelfde positie terug buiten. Alonso koos voor de harde banden, Maldonado koos voor zacht.

In ronde 33 belandde Khartikeyan in de muur onder de brug. De Safety Car snelde naar buiten en een reeks pitstops was het logische gevolg. Maldonado was één van hen en stapte over naar de harde band. Alonso bleef buiten en belandde hierdoor op de derde plaats. Zou Pastor Maldonado de rest van de race op de harde banden kunnen uitrijden?

De vreugde was voor Maldonado slechts van korte duur. De Venezolaan kreeg achter de SC immers te horen dat hij moest opgeven wegens een hydraulisch probleem. In de laatste ronde van de SC wist Jenson Button op een bepaald moment net Vettel te ontwijken. Dit kan niet gezegd worden van Schumacher en Vergne. De zevenvoudig wereldkampioen knalde los achter op de Fransman.

De SC kwam opnieuw buiten. Perez en Webber kwamen pitten. Ondertussen werd het langzaam maar zeker duidelijk dat de race niet ging worden afgewerkt binnen de maximale tijdspanne van twee uur.

Nadat de SC terug binnenkwam scheelde het een haartje of hij mocht voor de derde keer uitrukken. Felipe Massa passeerde Senna maar beide wagens raakten elkaar. Beide wagens konden gelukkig op de baan blijven en hun race verderzetten. Ondertussen bleef het maar incidenten regenen op de racebaan. Beide Saubers verliezen een voorvleugel tengevolge van een contact en Nico Hulkenberg krijgt door contact met 1 van beide Saubers af te rekenen met een lekke band.

Vettel wist uiteindelijk zijn leiderspositie te behouden en won Singapore voor het tweede jaar op rij. Jenson Button greep de tweede plaats, Alonso nam de laatste podiumtrede voor zijn rekening.

Vettel doet in Singapore een schitterende zaak en knokt zich opnieuw volop in de titelstrijd, al volgt hij nog altijd op minstens 1 race van klassementsleider Fernando Alonso. Lewis Hamilton was de grote verliezer van het weekend.

image

Geschreven door Nicolas Delay

Categorieën:

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië