logo
 

GP van Abu Dhabi: Lewis Hamilton wereldkampioen !

23 november 2014 — Lewis Hamilton heeft in Abu Dhabi de wereldtitel in de Formule 1 veroverd. De Brit won de race, terwijl wk-rivaal Nico Rosberg met technische problemen kreeg af te rekenen.

image
De GP van Abu Dhabi, de seizoensfinale die over de wereldtitel in de Formule 1 zou gaan beslissen.

Voor aanvang van de race was de spanning reeds voelbaar en het was dan ook de vraag of één van beide titelkandidaten zou kraken onder de druk.

Rosberg mocht van op de polepositie vertrekken, maar de Duitser kende een slechte start. Teamgenoot en wk-rivaal Hamilton kende van op zijn tweede plaats op de grid een veel betere start en ging meteen Rosberg voorbij bij de start.

In de achterhoede waren er de nodige gevechten terwijl Hamilton constant tussen de twee à drie seconden voorsprong had op Rosberg.

Maar in de 25ste ronde was er plots spektakel. Rosberg verremde zich, waarna hij problemen met zijn wagen meldde. De Duitser ondervond blijkbaar problemen met zijn motor.

Rosberg verloor heel wat vermogen, een probleem dat blijkbaar toe te schrijven was aan zijn ERS (Energy Recovery System), de elektrische motor die extra pk’s moet genereren.

Even later was er nog meer spektakel met Pastor Maldonado die de Renault-motor in zijn Lotus in rook zag opgaan. Dat zorgde voor de de nodige vlammen, wat erg spectaculair oogde onder het kunstlicht van het Yas Marina Circuit.

De lijdensweg van Nico Rosberg duurde ondertussen verder. De Duitser moest Massa voorbij laten gaan en hoopte nu vooral om alsnog de finish te halen. Enkel een opgave van Hamilton kon de Duitser nog aan de titel helpen, op voorwaarde dat hijzelf uiteraard in de top-vijf wist te finishen.

Met twee derde van de race achter de rug reed Felipe Massa aan de leiding, voor Hamilton, die een pitstop meer achter de rug had. Het was dan ook wachten tot de Braziliaan zijn tweede pitstop zou afwerken.

Ondertussen vroeg een geïrriteerde Rosberg over de boordradio hoe het zat met zijn racesnelheid en strategie om alsnog in de top vijf te eindigen, dit om zijn waterkansje op de titel hoog te houden bij eventuele problemen bij Hamilton.

Met nog 15 ronden te gaan ging het voor Rosberg echter van kwaad naar erger. Naast de problemen met zijn motor ondervond hij nu ook problemen met zijn rempedaal en de remmen. Het was dan ook eerder de vraag of Rosberg de finish nog zou halen in plaats van of hij nog een kans maakte op de wereldtitel.

Hamilton ondervond ondertussen ook de nodige stress. De Brit vroeg meermaals aan het team om zeker niets aan zijn wagen te wijzigen, aangezien alles voorlopig goed werkte bij hem.

Met nog 11 ronden te gaan zocht Felipe Massa de pits op zodat Hamilton opnieuw aan de leiding kwam van de race. Massa liet de superzachte band monteren, waarmee Williams alsnog de druk op Hamilton wou opvoeren. Met nog elf ronden te gaan had Massa echter een achterstand van elf seconden op de Brit.

Massa liet de ene snelste ronde na de andere noteren, zou Williams dan alsnog kans maken op een overwinning dit seizoen ?

Ondertussen zocht Sebastian Vettel, vanuit de pitlane vertrokken, in vijfde positie de pits op. De Duitser liet de superzachte band monteren en kwam als tiende terug de baan op. De Duitser mocht zich een laatste keer uitleven in de Red Bull in de hoop nog zo veel mogelijk plaatsen goed te maken.

Ook voor Alonso verliep het in de slotfase van de race van kwaad naar erger. De Spanjaard zei reeds voor de race dat het een enorm moeilijke GP van Abu Dhabi zou worden en dat bleek ook. Alonso verloor tegen het einde van de race enkele plaatsen en wist nog net in de punten te finishen.

Ondertussen naderde Massa snel op Hamilton maar vooral voor Nico rosberg werd het een pijnlijk einde van de GP van Abu Dhabi. Zijn wagen werd steeds trager en de Duitser werd aan het einde van de race bijna op een ronde gezet door Hamilton.

Bij Mercedes wou men hem de pitbox laten opzoeken omdat er te veel problemen waren met zijn wagen. De Duitser antwoordde echter over de boordradio dat hij de race wou uitrijden.

Even later werd Rosberg met nog anderhalve ronde te gaan op een ronde gezet door teamgenoot en wk-rivaal Lewis Hamilton, een veel te pijnlijk slot van het seizoen voor de Duitser.

Hamilton kreeg tijdens de slotronde van de GP van Abu Dhabi van het publiek alvast een staande ovatie, waarna het feestje van Hamilton kon beginnen. Nicole Scherzinger, de vriendin van Hamilton, kon haar tranen alvast niet bedwingen van de vreugde, dit in schril contrast met de garage van Nico Rosberg, waar de teleurstelling overheerste.

Hamilton is de eerste rijder sinds Juan Manuel Fangio die in een Mercedes wereldkampioen in de Formule 1 wordt.

1. L. Hamilton Mercedes 1:39:02.619
2. F. Massa Williams +2.500
3. V. Bottas Williams +28.800
4. D. Ricciardo Red Bull +37.200
5. J. Button McLaren +1:00.300
6. N. Hulkenberg Force India +1:02.100
7. S. Perez Force India +1:11.000
8. S. Vettel Red Bull +1:12.000
9. F. Alonso Ferrari +1:25.800
10. K. Raikkonen Ferrari +1:27.800
11. K. Magnussen McLaren +1:30.300
12. J. Vergne Toro Rosso +1:31.900
13. R. Grosjean Lotus +1 ronde
14. N. Rosberg Mercedes +1 ronde
15. E. Gutiérrez Sauber +1 ronde
16. A. Sutil Sauber +1 ronde
17. W. Stevens Caterham +1 ronde

Opgaves:
18. K. Kobayashi Caterham +13 ronden
19. P. Maldonado Lotus +29 ronden
20. D. Kvyat Toro Rosso +41 ronden

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België