logo
 

GP van België: raceverslag

02 september 2012 — Vandaag was het eindelijk zover en vond de GP van België plaats. Op zaterdag werden we al aangenaam verrast door een niet alledaagse startgrid. Kregen we vandaag opnieuw dergelijke verrassingen voorgeschoteld?

Op verrassingen moesten we niet lang wachten. Romain Grosjean tikte bij de start Hamilton aan en werd in de lucht gekatapulteerd. De wagen vloog vervolgens tegen die van Alonso, die zich gelukkig mag prijzen dat zijn hoofd niet wordt geraakt. Bang momentje voor de Alonsofans, aangezien de Spanjaard niet meteen uit zijn wagen stapt. Een safety car was het logische gevolg. Voorts maakte Maldonado duidelijk een jumpstart en mocht de Venezolaan zich weer aan een straf verwachten.

In de zesde ronde zat de race er echter al op voor de omstreden piloot, hij moest opgeven met een zwaar beschadigde voorvleugel. Jenson Button reed comfortabel aan de leiding. Nico Hulkenberg reed verrassend op de 2de positie. Voorts reed ook Schumacher zichzelf in de kijker, de Duitser wist in zes ronden tijd liefst tien posities te winnen.

Ook Sebastian Vettel was goed bij de les, hij wist op mooie wijze zowel Felipe Massa als Mark Webber te passeren. In de 12de ronde passeerde Schumacher Räikkönen met behulp van DRS, de zevenvoudig wereldkampioen was aan een ijzersterke race bezig.

Ook in de pitlane vielen er brokken. De mechaniciens van Caterham laten Kovalainen te vroeg los waardoor hij de HRT van Karthikeyan raakt die in de volgende box komt pitten.

McLaren bewees tijdens de race ook dat de ze de pitstops langzaamaan onder de knie beginnen te krijgen. De pitstop van Button duurde slechts 2,6 seconden waardoor hij comfortabel aan de leiding bleef. Vettel volgde op de tweede plaats maar moest wel zijn eerste pitstop nog maken.

Ook Red Bull beging een “unsafe release”, waardoor Massa en Webber bijna met elkaar in contact kwamen. De situatie werd door de race control snel onder de loep genomen. Schumacher en Räikkönen wisselden meerdere malen van positie.De Fin was duidelijk de snellere van de twee maar de Mercedes was niet te kloppen op het rechte stuk na Eau Rouge.

Räikkönen verloor echter zijn geduld en zorgde voor één van de mooieste acties van het jaar. Op ongeveer dezelfde wijze als Mark Webber op Fernando Alonso vorig jaar passeerde de Fin de Mercedes van Schumacher. Ook Hulkenberg kreeg het aan de stok met Schumacher, maar kon ook in de lange rechte stukken geen vuist maken. 

Ook de Marussia’s reden zichzelf in beeld door enkele mooie inhaalacties. Glock passeerde zijn teamgenoot Charles Pic, maar moest iets verder zijn positie al terug afstaan. Jenson Button trok zich van de hele heise echter niets aan en bleef de hele tijd autoritair aan de leiding van de race.

Button stond logischerwijze zijn plaats niet meer af en greep de overwinning. Vettel greep de 2de plaats en doet zo een schitterende zaak in het klassement. Räikkönen belandde op de laatste podiumplaats, daarachter volgden Hulkenberg, Massa, Webber en Schumacher.

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België